Перший чемпіонат Ужгорода з футболу

10.10.2024 - 09:46

Минулого тижня завершився черговий чемпіонат міста з футболу.

Команди УАК та УТК перед грою, початок 20-х років ХХ ст.

Чинним чемпіоном обласного центру в 2024 році наразі є «Медея». Завдяки відомому статистику обласного футболу Володимиру Католику ми маємо інформацію стосовно історії цього турніру, починаючи з 1953 року, адже традиційно відлік цим змаганням ведеться саме з радянських часів. Однак коли ж насправді відбулися перші футбольні змагання за титул чемпіона Ужгорода? Архівні матеріали дозволяють зробити висновок, що спроби провести перші регулярні змагання за такий трофей сягають ще початку 20-х років ХХ сторіччя.

Отже, у квітні 1921 року відбулися перші змагання, які можна вважати чемпіонатом міста. Як свідчать публікації з періодики того часу, учасниками першого міського чемпіонату були 4 клуби. Такий формат кубкових змагань за участі саме 4-х команд за право заволодіти певним призом протягом двох ігрових днів був надзвичайно популярним в ті часи. Як правило, першого ігрового дня проводили дві півфінальні ігри згідно жеребу, а наступного проводили гру за третє місце (за потреби) і власне фінал.

Отже, згідно регламенту 19–20 квітня 1921 року (вівторок–середа) боротьбу за почесний титул чемпіона міста мали проводити 4 найкращі ужгородські команди тих часів – УАК (Ужгородський атлетичний клуб, найстаріший футбольний клуб Закарпаття, заснований в 1910 році), УТК (Ужгородський фізкультурний клуб, єдиний представник чемпіонату Словаччини від Закарпаття в сезоні 1920/21), «Маккабі» (перший чемпіон Закарпаття в 1920 році) та ЧССК (Чехословацький спортивний клуб, перший та найсильніший в ті часи слов’янський футбольний клуб міста). Організатором змагань виступило місцеве відділення Чехословацького товариства червоного хреста під патронатом заступника губернатора Петра Еренфельда. Ігри проводили на стадіоні УТК (зараз територія на місці шкіл №№10 та 11). У півфіналах у вівторок 19 квітня зустрілися УАК-ЧССК та УТК-Маккабі. Під час ігор концерт давав оркестр 36-го піхотного полку.

«Ruszinszkoi magyar hírlap», 19.04.1921

У першій грі суддя Сейкель (представник клубу УТК) зафіксував перемогу ЧССК над УАК з рахунком 2:1. Першу половину гри ЧССК виграв 2:0, забивши два голи поспіль на 15-й та 17-й хвилинах, один з яких з 11-метрового удару. У другому таймі УАК безперервно атакував, однак зміг провести лише один гол у відповідь. Гравцям УАК відверто не щастило, адже вони не реалізували 2 пенальті. Співвідношення кутових 10-4 на користь УАК краще відображало співвідношення сил на полі, проте зрештою переміг ЧССК, втримавши мінімальну перевагу.

У другій грі УТК здобув дуже легку перемогу над «Маккабі» з рахунком 7:1. «Маккабі» свій єдиний гол провів зі штрафного удару.

Отже у фіналі мали зустрітися ЧССК та УТК, а в грі за третє місце УАК та «Маккабі». Проте через сильний дощ ігри перенесли з середи 20 квітня на наступний вівторок 26 квітня.

«Ruszinszkoi magyar hírlap», 26.04.1921

“Ruszinszkoi magyar hírlap”, 26.04.1921

У втішній грі за третє місце УАК переміг «Маккабі» з рахунком 3:0. Перші два голи було забито в перші 10 хвилин гри. УАК невпинно атакував, а його захисна лінія в свою чергу не давала розвиватися атакам суперника. Зрештою в другому таймі УАК підтвердив свою беззаперечну перевагу ще одним голом. Натомість команда «Маккабі» зовсім не виглядала небезпечним суперником. Не потрібно забувати ще й те, що УАК в кожній грі з «Маккабі», навіть товариській, не кажучи вже про офіційну, ніби намагався довести, що чемпіонство останніх в 1920 році було випадковим, то ж додаткову мотивацію гравцям шукати було не потрібно.

У вирішальній грі УТК з мінімальним рахунком 1:0 переміг ЧССК. Вражає насамперед кількість глядачів на матчі – 3000 чоловік. На жаль, сьогодні важко собі уявити на ужгородському стадіоні таку кількість вболівальників як 103 роки тому.

Глядачі стали свідком достойної гри майже рівних суперників. Однак, незважаючи на те, що ЧССК підсилився перед грою трьома гравцями з празьких клубів, а УТК був виснажений після гри чемпіонату на вихідних, саме футболісти УТК зрештою святкували перемогу. Єдиний і вирішальний гол в першому таймі організував дует Ауслендер – Гальперт. Газетні оглядачі відзначали захист УТК на чолі з воротарем, проти яких напад ЧССК виявився безсилим. Історія зберегла склад команди ЧССК в цій грі: Брож, Єжек, Бенда, Махачек, Свобода, Валашек, Шефер, Блажек, Лайдлер, Крайче, Бунчек. Зрештою нагадаємо, що в складі ЧССК виступали в основному чехи – банкіри, військові, службовці, яких направили в Ужгород на роботу в різні організації.

Отже, першим чемпіоном Ужгорода в 1921 році став УТК. Відбулося це не випадково, адже саме ця команда вважалася найсильнішою в Закарпатті на початку 20-х років минулого століття. Так, вже згадувалося, що першим чемпіоном краю в 1920 році несподівано став «Маккабі», згодом в 1921 році чемпіоном стане УМТЕ, однак слід зауважити, що УТК просто не брав участь в тих змаганнях, адже виступав як єдиний і найсильніший представник Закарпаття в чемпіонаті Словаччини сезону 1920/21. Сам клуб УТК спонсорували заможні євреї міста, а запам’ятався він ще й тим, що слугував такою собі перевалочною базою для сильних і відомих гравців з Угорщини того часу, які транзитом через Ужгород потім переходили в чемпіонати Чехії, Італії, Франції тощо. Втім деякі зірки угорського футболу так і залишалися грати в Ужгороді тривалий час, тож за рівнем складу з УТК мало хто міг позмагатися. Зрештою гравці УТК складали спочатку й кістяк збірної Закарпаття, яка свою першу гру також провела в 1921 році, однак ця історія безперечно вартує окремих публікацій.

До складу УТК в 1921 році входили такі гравці: Кореїн, Санто, Мошкович, Мелега, Шіллінгер, Геді ІІ, Нодь І, Нодь ІІ, Ауслендер, Геді І, Коблаша, Гальперт, Горват, Чіжек.

«Ruszinszkoi magyar hírlap», 27.04.1921 «Slovenský Východ», 03.05.1921

Михайло РУЩАК, історик закарпатського футболу

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.