Вища ліга: підсумки та висновки. Частина І

12.12.2018 - 08:37

Чемпіонат області сезону 2018 року стартував 21 квітня. На старт змагань серед команд Вищої ліги вийшли 11 команд, які представляли Ужгородський, Виноградівський, Свалявський, Іршавський, Тячівський, Рахівський райони та міста обласного підпорядкування Ужгород, Мукачево, Хуст. На жаль, серед еліти закарпатського футболу ми не побачили представників Мукачівського та Берегівського районів, а також міста Берегово, у яких футбольні традиції дуже й дуже багаті.

42270750_2279337535633351_3119510553257574400_o

Після того, як краща команда області сезону 2017 року ФК «Минай» підвищився в класі і став професійним клубом, місце лідера обласного футболу стало вакантним. Цю нішу могли зайняти команди Середнього, Виноградова, Ужгорода, Поляни, Іршави, які в Зимовій першості зробили вагомі заявки на лідерські позиції. Саме між ними очікувалася основна боротьба за чемпіонське звання.

До середняків ліги відносили «Вільхівці», «Карпати» (Рахів), МФА «Мункач», «Вітязь» та «Оболонь». «Темною конячкою» була тячівська команда, яку практично ніхто не знав. Чи виправдалися прогнози любителів футболу? Тільки частково. Боротьба за золоті медалі велася лише до кінця першого кола. Боротьби ж за призові місця практично не було. Зате вималювалася «золота середина», до якої увійшло 6 команд, які мали дуже хороший потенціал, але не мали стабільності, що й наклало відбиток на їх результати. Аутсайдерами стали команди хустської «Оболоні» та Тячівська ДЮСШ.

Після стартових 5 турів до лідируючої групи входили «Середнє», «Севлюш», «Ужгород», «Поляна» та «Бужора», тобто прогнози щодо лідерських позицій тут виправдалися. Невдало стартували рахівські «Карпати», «Оболонь», МФА «Мункач» та ДЮСШ Тячів. «Вітязь» (Концгазо) та «Вільхівці» посідали позиції між лідерами й аутсайдерами, – золота середина. Хороший атакуючий потенціал у перших п’яти турах продемонстрували «Севлюш» – 16 голів, «Бужора» – 15, «Поляна» – 13, «Середнє» – 12. Дуже важко голи давалися ДЮСШ Тячів – 3 забиті м’ячі, «Оболонь» – 3, «Вільхівці» – 4, МФА «Мункач» – 4, «Карпати» – 5. Натомість хорошу гру в захисті на стартовому відрізку продемонстрували «Севлюш» – 3 пропущені м’ячі, «Середнє» – 3, «Ужгород» – 3, «Поляна» – 4, «Вільхівці» – 5. Серйозні проблеми в захисних редутах виникали в ДЮСШ Тячів – 22 пропущені м’ячі, «Оболоні» – 19, «Бужори» – 10. Тобто після перших 5 турів чемпіонату області вималювалася доволі чітка картина: 5 команд повели боротьбу за медалі, 2 – обмежилися місцем у золотій середині і 4 – потрібно було доводити, що стартові невдачі ще ні про що не говорять і вони доведуть, що заслуговують на значно краще місце.

Другу частину І кола найпотужніше провів «Севлюш», який не втратив жодного очка, набравши відповідно 18, і з 28 очками впевнено посів першу сходинку турнірної таблиці. «Ужгород» набрав 14, але із 22 очками залишався на третій позиції. Середнянці (13 очок) із підсумковими 24 пунктами після першого кола перебували на другій сходинці. По 12 очок на цьому відрізку чемпіонату набрали «Вільхівці» й МФА «Мункач», які відразу піднялися із середини і підвалів турнірної таблиці на 4 і 5 місця, у яких відповідно 17 і 14 очок на фініші І кола. Приємно здивували рахівські «Карпати», які набрали 9 очок і ділили з «Бужорою» та «Поляною» 6-8 місця. Повністю провалила кінцівку І кола «Поляна» – всього 4 набрані очки, «Вітязь» – 1 і ДЮСШ Тячів – 0 очок. Досить посередньо пройшли цей відрізок «Оболонь» та «Бужора», які набрали по 6 очок. Крім стовідсоткової кількості очок, «Севлюш» дуже потужно зіграв в атаці і надійно – в захисті. У «Севлюша» цей показник на фініші І кола склав 27:1. У «Середнього» – 22:6, «Ужгорода» – 25:5, «Вільхівців» – 12:11, МФА «Мункач» – 11:6, «Бужори» – 3:11, «Поляни» – 9:15, «Карпат» – 7:14, «Оболоні» – 4:23, «Вітязя» – 3:10, ДЮСШ Тячів – 1:19. Як бачимо, на фініші І кола трішки здали позиції середнянці і повністю провалили цей відрізок «Поляна», «Вітязь», ДЮСШ Тячів і «Бужора», як претендент на медалі.

Після першого кола стало зрозумілим, що претендент на золоті медалі – виноградівський «Севлюш», у якого 28 набраних очок і співвідношення м’ячів 43:4. На другій сходинці перебували середнянці – 24 очки і різниця м’ячів 34:9. Замикали трійку призерів ужгородці – 22 очки і 32:8. «Бужора» і «Поляна» відпали, у них відповідно 13 і 12 очок, різниця м’ячів 18:21 і 22:19 і 6 та 7 місця у турнірній таблиці. На четверту сходинку піднялися «Вільхівці» – 17 очок і 16:16, п’яту – МФА «Мункач» – 14 очок і 15:16 різниця м’ячів. Восьме місце у рахівських «Карпат» – 12 очок і 12:21, дев’яте – у «Оболоні» – 9 очок і 7:42, десяте – у «Вітязя» 6 очок і 11:17. Замкнули турнірну таблицю «деюсешавці» Тячева – 1 очко і 4:41.

За підсумками І кола ситуація набрала такого вигляду: є трійка лідерів, є 7 приблизно рівних, але нестабільних команд, і є явний аутсайдер. Чому здали позиції «Середнє», «Поляна», «Бужора»? Середнянці в шести заключних поєдинках програли два матчі. Якщо поразку у Виноградові можна спробувати пояснити, хоча це вже був дзвінок, то поразка у Вільхівцях поясненню не піддається. «Поляна» розпочала сезон доволі потужно. У них дуже хороший півзахист і такий же напад, а ось у центрі захисту серйозна проблема. Команди швидко «розкусили» слабинку полянців і використовували її сповна. Дуже шкода, бо помилка тренера не дозволила показати команді свої кращі якості, чий потенціал відповідав призовій трійці команд чемпіонату. «Бужора» трималася 8 турів, а ось останні три «посипалася». Особливо дошкульною була домашня поразка від рахівських «Карпат». Як показали матчі чемпіонату, гравці «Бужори» не відповідали рівню призерів Вищої ліги.

Старт другого кола без втрати, по-чемпіонськи, пройшов виноградівський «Севлюш», який зумів показати 100% результат із співвідношенням м’ячів 32:2. Жоден із інших учасників цю дистанцію без втрат пройти не зміг. ФК «Середнє» – 11 очок і різниця м’ячів 10:2, «Ужгород» – 9 очок і 8:7 (це найгірший відрізок ужгородців, коли різниця м’ячів далека від ідеальної). ФК «Вільхівці» набрали 8 очок із різницею м’ячів 5:5, «Поляна» – 9 і 14:12, «Бужора» – 8 і 9:8, «Мункач» – 4 і 4:7, «Вітязь» – 10 і 6:4 (це кращий відрізок концгазівців у чемпіонаті), «Карпати» – 4 і 5:11, «Оболонь» – 1 і 2:24 і ДЮСШ Тячів – 3 і 5:11.

За п’ять турів до завершення чемпіонату майже стало відоме ім’я чемпіона Закарпатської області з футболу серед команд Вищої ліги. Відрив від переслідувача становив 8 очок. Крім того, середнянці на цьому відрізку втратили далеко не обов’язкові 4 очки у матчах із «Вітязем» і «Бужорою» вдома. У середнянців пропала свіжість у грі і різко знизилася результативність. «Вільхівці» за рахунок чудової ігрової дисципліни і високих морально-вольових якостей зуміли відстояти четверту сходинку у турнірній таблиці. «Поляна» змогла покращити своє становище, хоч все ж пропускала більше двох м’ячів за гру, що вказує на проблему захисту, який зводив нанівець чудовий атакуючий потенціал. «Бужора» трішки поправила своє становище, але до лідерів не дотягувала. У «Мункача» з’явилося багато нових молодих гравців, але відсутність досвіду завадили зіграти на рівні відрізку фінішу І кола. «Вітязь» «попрощався» з кількома гравцями і значно додав у грі. На цьому відрізку дебютант показав третій результат. Рахівські «Карпати» після серії вдалих ігор наприкінці І кола відчутно здали позиції. Хустська «Оболонь», яка весь чемпіонат провела на виїзді, на цьому відрізку виступила найгірше, поступившись навіть тячівцям. ДЮСШ Тячів дуже непогано провів матчі з «Вітязем», «Поляною», «Вільхівцями», але переміг тільки рахівські «Карпати». Це кращий результат із усіх чотирьох відрізків, які ми взяли за основу.

Заключні 5 турів давали шанси «Ужгороду», «Поляні», «Бужорі», «Мункачу», «Вітязю», «Карпатам» покращити своє турнірне становище, але тільки «Мункач» та «Вітязь» змогли піднятися трохи вище у загальному підсумку.

На заключному етапі «Севлюш» здобув 13 очок із співвідношення м’ячів 11:3 і здобув звання чемпіонів Закарпатської області. У активі виноградівців 56 очок із 60 можливих і різниця забитих і пропущених м’ячів – 86:9. Тільки ФК «Поляна» і ФК «Ужгород» зуміли на своїх полях зіграти внічию із чемпіоном. Усі інші команди поступилися кращій команді нашого краю.

«Середнє» на цьому відрізку набирає 10 очок із різницею м’ячів 11:2, набирає у підсумку 45 очок із співвідношенням м’ячів 56:13 і завойовує срібні нагороди чемпіонату, відстаючи від чемпіона на 11 очок і випереджаючи третього призера на 7 очок. Вагомий здобуток середнянців.

«Ужгород» на цьому відрізку набирає 7 очок із 15 можливих із різницею м’ячів 14:8. У загальному підсумку ужгородці завоювали 38 очок із 60 можливих із співвідношенням м’ячів 54:23 і здобули бронзові нагороди. Загалом потенціал ужгородців значно вищий, але йде становлення команди, колектив паралельно виступав у чемпіонаті аматорів і ритм у два матчі за тиждень виявився не під силу всім гравцям.

На четвертій сходинці завершили чемпіонат футболісти «Вільхівців». Це відмінний показник команди з Тячівщини. Враховуючи, що лавиця запасних була в команди короткою, великих зірок навіть обласного рівня в команді було від сили 2-3, і тому високе місце – це заслуга тренера Юрія Бучка, який зумів привити гравцям ігрову дисципліну і високі морально-вольові якості. На заключному відрізку вільхівчани набрали 6 очок із різницею м’ячів 6:5. У загальному підсумку в команди 31 очко і різниця м’ячів 27:26.

МФА «Мункач» просто відмінно пройшов цей відрізок, набравши 12 очок із різницею м’ячів 13:4. Це другий показник на фінішній прямій після «Севлюша». У підсумку мукачівські «академіки» фінішували п’ятими, набравши 30 очок із різницею м’ячів 32:27. Мукачівці провалили старти І і ІІ кола, де вони здобули 6 очок із 30 можливих і потужно відіграли на фініші І й ІІ кола, де набрали 24 очки із 30 можливих. Ось що важить досвід для молодих футболістів на дорослому рівні.

«Поляна» завершила сезон на шостому місці. Загалом це непоганий результат, але у полянців була молодь і дуже перспективна команда. Єдина проблема, яку так і не вдалося вирішити, – це центр захисту. Як для команди, яка претендувала на комплект нагород, пропускати майже по два м’ячі за гру – багато. На заключному відрізку «Поляна» набрала 6 очок із 15 можливих із різницею м’ячів 6:5. У загальному підсумку в підопічних Михайла Кондрі 27 очок із 60 можливих і співвідношення м’ячів 42:36. За забитими м’ячами полянці четверті, а за пропущеними – сьомі з 11 команд.

Дебютант чемпіонату, концгазівський «Вітязь», друге коло пройшов на рівні призерів чемпіонату області, але втрати першого кола не дали можливість піднятися вище сьомого місця, хоча для новачка це доволі непоганий результат. На фінішному відрізку чемпіонату «Вітязь» набрав 9 очок, що є четвертим показником ліги. Різниця м’ячів склала 5:5. У загальному підсумку концгазівська команда набрала 26 очок (у І колі 7, у другому – 19) із різницею м’ячів 22:26 (у І колі 11:17, у ІІ – 11:9). За забитими м’ячами «Вітязь» – восьма команда ліги, за пропущеними – ділить четверте-п’яте місця.

На восьмому місці – іршавська «Бужора». На заключному відрізку іршавчани набрали 3 очки з різницею м’ячів 6:11. Як бачимо, це найгірший показник команди на відрізках чемпіонату. У «Бужори» найвдаліші старти І і ІІ кола. На фініші команда відчутно підсідала. У загальному підсумку іршавчани набрали 24 очки із 60 можливих, із різницею м’ячів 33:40.

На дев’ятому місці фінішували рахівські «Карпати». Рахівчани упродовж чемпіонату справили хороше враження, але їм не вистачило стабільності. Невдало «Карпати» зіграли на старті кожного кола, а ось фінішні відрізки вони провели добре. На заключному етапі набрано 7 очок із різницею м’ячів 6:7. У загальному підсумку набрано 23 очки із співвідношенням м’ячів 23:39.

На десятій сходинці – хустська «Оболонь». У зв’язку з реконструкцією стадіону в Хусті команда не відчула потрібної підтримки з боку уболівальників і практично весь чемпіонат грала на виїзді. На заключному етапі набрано 1 очко із різницею м’ячів 2:14. Краще команда зіграла у І колі коли було набрано 9 очок, у другому – тільки 2 очки. У загальному підсумку набрано 11 очок із різницею м’ячів 11:80 (у І колі 7:42). Як бачимо, в хустян найгірший захист, тут вони поступилися навіть тячівцям. Голи теж команді давалися дуже важко. Команда за цим показником ділить останню сходинку з тячівцями.

Замикає турнірну таблицю ДЮСШ Тячів. Ще один дебютант чемпіонату під час змагань набирався досвіду. Окремі матчі команда провела непогано, але в цілому їм було важко суперничати із сильними й стабільними клубами Вищої ліги. На заключному етапі набрано 1 очко із різницею м’ячів 2:21. У загальному підсумку – 5 очок із різницею м’ячів 11:78 (у І колі 1 очко і 4:41).

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ

Далі буде

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.