Про перспективи ДЮФЛ Закарпаття

14.07.2017 - 12:59

Нещодавно завершився чемпіонат ДЮФЛ Закарпаття. Він вирізнявся від попередніх гострою боротьбою не тільки за перші місця в окремій віковій категорії, але і за місце у Вищій лізі, пов’язаних із реформуванням наступного чемпіонату. Підвели підсумки, вщухли емоції… Кожна команда зайняла місце і будує плани на наступний сезон. Яким же він буде – наступний чемпіонат ДЮФЛ Закарпаття?

DSC_3577

За результатами попереднього чемпіонату, до вищої ліги сезону 2017–2018 років потрапили 12 колективів: ДЮСШ Іршава, СДЮСШОР Ужгород, ДЮСШ Виноградів, ДЮФК «Мукачеве», ФК «Колос» (Мукачівський район), ДЮСШ Тячів, ДЮФК «Сузір’я» (Свалява), ДЮСШ Ужгородський район, ДЮСШ Берегівський район, ДЮСШ «Колос» (Виноградів), «Україна-Зінедін» (Ужгородський район) та ДЮСШ Рахів. Але це не є кінцевим рішенням. Не виключено, що у Вищій лізі стартують 10 колективів. До того ж питання по рахівській ДЮСШ, яка попередньо повідомила про неможливість грати серед команд Вищої ліги. Питання по «Зінедін-Україна», які за попередньою інформацією в наступному чемпіонаті гратимуть окремо. У цьому колективі в старшій групі грали футболісти «України», у молодшій «Зінедіна». Враховуючи, що у загальний залік більший внесок у футболістів «Зінедіна», то вірогідніше саме вони гратимуть у Вищій лізі. Ще на рішення формування вищої ліги можуть вплинути і інші чинники. Для команд вищого ешелону є певні вимоги. Наприклад, інфраструктура. Кожен колектив повинен представити керівництву ДЮФЛ стадіони, на яких гратимуть домашні ігри, які повинна прийняти комісія, створена з членів виконкому. Звичайно, стадіони, на яких грали домашні ігри ДЮСШ Ужгородський район, ДЮСШ «Колос» (Мукачівський район), ДЮСШ «Колос» (Виноградів) не відповідають вимогам Вищої ліги. Не відповідають вимогам також і окремі проведені домашні ігри ДЮСШ Виноградів, на напіврозваленому стадіоні «Пластмасовик, де у жахливому стані і футбольне поле. Чи ігри ДЮФК «Мункач» на запасному полі стадіону «Харчовик». Цим колективам вже необхідно вирішувати проблеми домашніх ігор. Якщо питання буде вирішено позитивно, то вони гратимуть у вищій лізі.

Перша ліга формуватиметься з команд, які в загальному командному заліку опинилися нижче дванадцятого місця. За попередніми розрахунками команд західну зону складатимуть: ДЮСШ Перечин, ДЮСШ-1 Ужгород, ДЮСШ Воловець, ДЮСШ Свалява, СК «Добронь» (В. Добронь), «Здоров’я» Ужгород, ДЮСШ Чоп, ДЮСШ Великий Березний. До цих команд додасться ДЮСШ «Україна» Ужгородського району, таким чином 9 команд.

До Східної зони попередньо входять: ДЮСШ Хустський район, ДЮСШ Берегово, ДЮСШ «Нарцис-Хуст», ДЮСШ «Колос» (Іршава), ДЮФК «Карпати» (Дубове) та «Гімназія» (Буштино). До цієї зони більше всього додасться ДЮФК «Бронька» у якої завершується строк дискваліфікації, а також ймовірне повернення до змагань ДЮФЛ ДЮСШ Міжгір’я, які поступово відроджують футбол. У тому числі і дитячий. Цього року серед юнаків 2003 року народження, команда перемогла в обласному турнірі «Шкіряний м’яч». Таким чином, у Східній зоні буде теж 9 команд. Тут можуть виникнути і проблеми. Наприклад, «Гімназія» (Буштино) не змогла дограти попередній чемпіонат, то вони можуть і не стартувати. Але це попередні результати. Не виключено, що ДЮФЛ області можуть поповнити і нові колективи. Чи є такі резерви?

На перший погляд, резервів немає. Але, якщо уважніше вивчити футбольну карту Закарпаття, то кількість учасників чемпіонату та першості ДЮФЛ Закарпаття можна розширити. Давно існує думка, що майбутнє за приватними футбольними клубами. Чому б футбольним клубам області не почати готувати футбольну зміну своїм колективам, розпочинаючи з підготовки юних футболістів, адже чимало коштів вкладається у дорослу команду. Багато клубів мають поповнення вихованцями чужих шкіл. Чому б не виховувати своїх? Добре обміркувати і подивитися у майбутнє. Частину тих коштів можна направити на розвиток дитячого футболу в своїх населених пунктах. Є переконання, що такі колективи могли б з’явитися, наприклад, в Поляні. Тут є все для розвитку футболу. І відповідна інфраструктура, і традиції. Утворена територіальна громада, яку очолює футбольна людина Іван Драгобецький. Є переконання, що пану Драгобецькому варто над цим подумати.

Власний ДЮФК можна створити також і в Середньому: великий населений пункт, підключити дітей із навколишніх сіл. Нинішнє ФК «Середнє» складають заїжджі футболісти. Час думати про своїх вихованців. Є сподівання, що Сергій Чопик вирішить правильно. Такі ж можливості є і в Новому Давидкові та Ракошині: населені пункти, які завжди славилися своїми вихованцями. Вадим Мєрдєєв та Василь Коштура люблять футбол і повинні думати про майбутню зміну.

Що до східної зони, то така перспектива може бути в Буштині, де свого часу селище було представлене в чемпіонаті області двома колективами. Час відроджувати буштинський футбол. Більше того головує в селищі колишній футболіст Іван Паш. То кому, як не йому, відродити футбол?

Вишково. Для розвитку футболу все є. Тільки час налагодити роботу з дітьми.

Останні роки добре в чемпіонаті виступає колектив з Вільхівців Тячівського району. Утворена територіальна громада, вкладаються кошти в розбудову інфраструктури. А хто грає за Вільхівці? Вихованці ужгородського футболу. Якщо пан Цірик створив колектив надовго, саме час подбати про власних юних футболістів.

ФК «Говерла» (Ясіня) – лідер серед команд Східної зони першої ліги. За результатами першого кола команда має стовідсотковий результат. І все за рахунок тривалої роботи з місцевою молоддю. Похвально. Видно, що команда будується на перспективу. Брати Зелінські правильно підійшли до справи з перспективою. Але участь місцевих юнаків в ДЮФЛ області могла б прискорити поповнення місцевими талантами. Великий потенціал і у Великому Бичкові, який свого часу в області представляли два колективи. Безперечно, тут є таланти. З ними просто необхідно налагодити роботу.

ФК «Вікторія» з Білої Церкви вже кілька років успішно виступає у першості області. Тут великі можливості для розвитку дитячого футболу. Дивно, що Ільниця, яка дала українському футболу відомих футболістів, маючи профільний ліцей з футбольним нахилом, де займаються діти і з навколишніх сіл, вже кілька років не виступає в ДЮФЛ Закарпаття. Це неправильно. Іршавщина має чи не найбільший потенціал. Свого часу футбольний колектив із Петрова, що на Виноградівщині, був одним з лідерів обласного футболу. Нині команда не виступає навіть в чемпіонаті району, а там є все для розвитку футболу. Бракує тільки бажання. Традиції перервані, молодь забула про футбол. Час відроджувати.

Не виключено, що такі можливості є і в інших населених пунктах. Якщо Бронька чи Велика Добронь може успішно виступати, де набагато менша кількість населення і не має таких традицій, то вищеперераховані колективи просто повинні вирішити проблему дитячого футболу. Хтось скаже: там є відділення ДЮСШ. Так є. Але невже ці відділення здатні направити в збірні районів по одному-двом вихованцям. Адже працюють з десятками дітей, і ці діти повинні мати ігрову практику. Відомо, що тільки регулярна участь у змаганнях прискорює підвищення спортивної майстерності. Без змагань, тренування не дає результатів. Є розуміння, що бракує кадрів. ФФЗ щорічно проводить курси тренерів і будь-хто може навчатися на них і отримувати поглиблені знання, а відповідно і категорію «С», яка дає право проводити тренувальний процес. За бажанням ці проблеми вирішуються швидко. Потрібна тільки воля керівників футбольних клубів, сільських, селищних рад.

Когось лякають матеріальні витрати. Так, вони є. Але скільки таких витрат на утримання команд з приїжджими і недешевими футболістами. А якщо в області буде більше учасників, то керівництво ДЮФЛ зможе створити більше зон в першій лізі за географічним принципом і витрати набагато зменшаться. Адже найбільш витратною частиною участі в ДЮФЛ області є транспортування на змагання.

Хочеться, щоб закарпатський футбол мав більший розвиток. А він може бути тільки завдяки роботі на місцях із юними футболістами, підготовкою і вихованням майбутньої зміни. Є така думка, що футбол розвивається завдяки особистостям. Шановні районні керівники, станьте ви тими особистостями, зробіть свій внесок, залучивши дітей до занять спортом та участю в змаганнях.

Олександр ЧЕГІЛЬ,
голова Дитячо-юнацького комітету ФФЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.