Вища ліга-2016. Цифри, факти, підсумки. ФК «Ужгород»

07.12.2016 - 08:50

Традиційно у щотижневій газеті «Спорт-тайм» футбольний експерт Степан Селменський підбиває підсумки футбольного сезону. Нині пропонуємо вашій увазі аналіз виступів команди, яка посіла перше місце чемпіонату області – ФК «Ужгород».

У 24 матчах здобуто 20 перемог, 2 матчі зіграно внічию і двічі ужгородці зазнали поразок. У домашніх 12 матчах здобуто 12 перемог. У 12 виїзних поєдинках здобуто 8 перемог, зіграно 2 матчі внічию і 2 рази ужгородці поступалися господарям.

Де втратили очки ужгородці? Нічиї зафіксовані в зустрічах із «Мункачем» (1:1) і «Спартакусом» (2:2). Дві зовсім юні команди відбирають очки в лідера чемпіонату. Це означає, що молоді гравці налаштувалися на гру, а досвідчені їх недооцінили.

Поразки ужгородці зазнали від «Севлюша» (3:0) та «Берегова» (1:0). Як бачимо, у цих матчах «Ужгород» не провів жодного м’яча. У інших 22 матчах ужгородці забили 101 гол. На період матчів із «Севлюшем», «Мункачем», «Спартакусом», а це IX–XIII тури, у підопічних Івана Шанти намітився спад у грі, а поразка від берегівців у XXI турі – елементарна недооцінка суперника.

Упродовж сезону ФК «Ужгород» демонстрував видовищний, технічний, швидкий, гостроатакуючий футбол. Саме цей футбол привів на трибуни глядачів. За грою ужгородців було приємно спостерігати. Для гравців це була гра, а не важка робота.

У 24 матчах команда забила 101 гол у ворота суперника або 4,20 гола у кожній грі. Пропустили ужгородці 29 голів або 1,20 гола за матч. Як бачимо, середня результативність висока – це ознака націленості на атаку. Навіть гравці, які працювали на захист (Оржеховський, Котьо, Горський, Куделко, Ковчар, Бандурович, Ількович) неодноразово відзначалися забитими м’ячами. Цих футболістів часто можна було побачити в штрафному майданчику або поблизу нього. При тому, майже всі вони володіють потужним, точним ударом, що дозволяло їм брати на себе гру при завершенні атак із-за меж штрафного майданчика. В ужгородців є потужний «кулак», який постійно націлений на ворота. Він діяв у центрі поля. Пиняшко, Ряшко, Добровольський, Бако, ті ж Бандурович та Ількович. Хороша техніка, швидкісні дії Пиняшко й Бако часто ставили в глухий кут захист суперників. Усі гравці півзахисту впродовж сезону демонстрували хорошу результативність. На вістрі атаки діяли технічні, дуже швидкі, висококласні гравці атаки Реплюк і Гегедош. Упродовж сезону суперники так і не знайшли протидію атакуючому потенціалу ужгородській команді. Часто виходило, як у тому прислів’ї: «Ми заб’ємо скільки захочемо, а ви – скільки зможете». На останньому рубежі діяв надійний і досвідчений Мирослав Лютнянський. Капітан команди вміло керував діями своїх партнерів, своєчасно підказував про небезпеку. Часто розпочинав атаки, які завершувалися взяттям воріт. Мирослав зарекомендував себе справжнім лідером. Те, що ФК «Ужгород» пропустив тільки 29 голів або по 1,20 за гру, велика заслуга голкіпера. Захоплюючись атаками, ужгородці часто оголяли тили, залишаючи свого воротаря наодинці з гравцями суперників, і в більшості випадків голкіпер виходив переможцем у протистоянні з гравцями суперників. За пропущеними голами ФК «Ужгород» практично поділив 2-5 місця в чемпіонаті, у чому саме велика заслуга Мирослава Лютнянського. Він – один із найкращих голкіперів чемпіонату. Допомагали в цьому сезоні команді Іван Скунзяк, Вадим Веселовський, Олександр Свадеба, Роман Білинський, Олександр Вишневський, Едуард Гречка, які внесли свій посильний вклад в успіх команди. Підбір гравців дозволив ФК «Ужгороду» обрати тактичну побудову гри, яка приносила велике задоволення численним уболівальникам.

Чи міг ФК «Севлюш» випередити ФК «Ужгород» у чемпіонаті? Міг, але. по-перше, виноградівці самі були до того готові. По-друге, коли в грі ужгородців настав спад, «Севлюш» не скористався цим. А спад був очевидний. Із I по VIII тури отримано 8 перемог у 8 матчах. В останніх 5 турах «Ужгород» один матч програв і ще два звів внічию, тобто втрачено 7 очок. У виноградівців була можливість створити необхідний очковий запас, але вони в свою чергу втратили 4 очки в матчах із «Спартакусом» та «Дийдо».

В останньому турі I кола ФК «Ужгород» зіграв внічию із «Спартакусом», і «Севлюш» піднявся на верхній щабель турнірної таблиці, але перевага в одне очко не гарантувала виноградівцям перемогу в чемпіонаті. Тим більше, що у ІІ колі «Ужгород» приймав на своєму полі усіх переслідувачів – і «Севлюш», і «Минай». Надію на золоті медалі «Севлюш» втратив у І колі в матчах із командами «золотої середини» «Середнім», «Дийдо» та «Спартакусом». Крім того, «Ужгород» мав чіткий малюнок гри: футболісти грали легко й із задоволенням. Жодна команда вищої ліги не мала такого чіткого малюнку, в тому числі й «Севлюш».

Про те, що «Ужгород» друге коло провів більш зібрано, свідчать й інші факти. Наприклад, у І колі ФК «Ужгород» набрав 29 очок із 36 можливих або 80,55% від можливого; у першому колі ужгородці провели у ворота суперника 49 голів або по 4,08 за матч і пропустили 19 голів або по 1,58 за гру.

У другому колі «Ужгород» набрав 33 очки із 36 можливих або 91,66% від загального. У ворота суперників проведено 52 голи або 4,33 у кожному матчі. Пропустили у свої ворота ужгородці всього 10 або по 0,83 гола за гру. Як бачимо, різниця відчутна, тобто концентрація футболістів була максимальною саме в ІІ колі.

Звання чемпіона області для ужгородців цілком заслужене, чим можуть пишатися президент клубу Андрій Андріїв, віце-президент Богдан Андріїв, головний тренер Іван Шанта, начальник команди Руслан Лютнянський та спортивний директор клубу Юрій Свистак.

Далі буде

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.