ФОТО. Заслуги тренера Федора Варги відзначили турніром

20.11.2022 - 22:39

На штучному полі ужгородського стадіону «Авангард» дівчата футбольним турніром удруге вшанували Федора Золтановича Варгу.

DSC_0610

Жіночий футбол розпочав свій шлях на Закарпатті ще у шістдесятих роках минулого століття. Команда «Швейник» виступала у чемпіонаті СРСР з футболу і показувала чудові результати. Хороші команди жінок були в Ужгороді, Мукачеві, Берегові, Хусті, Виноградові, Тячеві, Іршаві, Ясінях, В. Бичкові, селах Мукачівського, Берегівського, Міжгірського, Тячівського, Хустського, Іршавського, Виноградівського, Свалявського районів. Вихованки закарпатського футболу одягали футболки СРСР та України. Багато наших гравчинь виступали у командах Вищої та Першої ліги чемпіонату України.

Наприкінці 80-х у жіночому футболі нашого краю намітився невеликий спад, а коли комітет жіночого футболу ФФЗ очолив Федір Варга, почався стрімкий підйом. Федір Золтанович очолював і жіночу збірну області. Молодь у своїх вікових категорія постійно ставала призерами всеукраїнських змагань. Це справді був високий рівень.

Федір Золтанович Варга народився 30 березня 1946 року у м. Чоп. Змалку грав у футбол. Швидко виріс у майстра високого рівня. У 17 років його запросили в ужгородську «Верховину», яка виступала у чемпіонаті СРСР серед команд класу «Б». Після призиву до лав збройних сил Федір Варга одягнув футболку СКА Одеса, яка виступала в Вищий лізі чемпіонату СРСР. Після завершення строкової служби виступав за команду Вищої ліги «Зоря» (Луганськ). У 1971 році повернувся в Ужгород і почав грати за команду «Говерла» (Ужгород).

Після завершення кар’єри у великому футболі, Федір Варга взяв у руки свисток і розпочав шлях у футболі як арбітр. Дуже швидко став арбітром ІІ ліги чемпіонату СРСР. Його рівень як арбітра був високим. Він на футбольному полі був чесним і принциповим. Тож його дуже швидко обрали головою комітету арбітрів ФФЗ. Коли Федір Золтанович перейшов на роботу в ДЮСШ, де очолив команди дівчат, футбол Ужгорода почав швидко прогресувати. Він зумів розкрити себе і як тренер. Невдовзі очолив збірні команди нашого краю. Результати виступів наших дівчат справді вражали. 2 листопада 2017 року Федора Варги не стало. Для жіночого футболу і для всього футболу Закарпаття це стало непоправною втратою.

У 2019 році комітет жіночого футболу Закарпатської асоціації провів перший обласний турнір серед дівчат пам’яті Федора Варги у Чопі. Цього року за підтримки Закарпатської асоціації футболу та СДЮСШОР Ужгород, 19–20 листопада було проведено ІІ всеукраїнський турнір пам’яті. Турнір був справді високого рівня. Участь взяли учасники чемпіонату України серед команд першої ліги: ФК «Янтарочка» (Львівська область), ДЮСШ № 3 (Івано-Франківськ), футбольна академія м. Тернопіль та СДЮСШОР (Ужгород).

У суботу команди провели стикові матчі. ДЮСШ № 3 здобули впевнену перемогу над дівчатами з футбольної академії м. Тернопіль, а СДЮСШОР дали справжній бій львівський «Янтарочці». Неочікувано для львів’янок перемогу з рахунком 2:0 здобули наші дівчата.

У неділю першими на футбольне поле ужгородського стадіону «Авангард» вийшли «Янтарочка» та футбольна академія Тернополя, які розіграли 3–4 місця. Впевнену перемогу з великим рахунком здобули львів’янки. Слід зазначити, що дівчата з Тернополя були молодші за віком. А потім на поле вийшли команди ДЮСШ № 3 та СДЮСШОР. Матч видався напрочуд напруженим. Команда з Івано-Франківська можливо виглядала трохи краще як у технічному так і у фізичному плані, але морально-вольовий дух наших дівчат просто вразив. Самовіддача була просто колосальною. Ініціативою, не сильно, але все ж володіли дівчата з Івано-Франківська, але контратаки нашої команди були швидкими і небезпечними. Долю матчу вирішив єдиний гол, забитий ближче до кінця гри гостями. Останні хвилини матчу наші футболістки буквально штурмували ворота гостей, але суперниці вистояли.. ця перемога принесла перше місце у престижному турнірі команді ДЮСШ №3 (Івано-Франківськ). Нашим дівчатам дісталось срібло, а «Янтарочці» – бронза.

На урочистому нагородженні команди привітали голова ОДА-ОВА Віктор Микита, його заступник, керівник Закарпатського відокремленого підрозділу Асоціації жіночого футболу України Ігор Шинкарюк, які подякували командам, які зголосились на запрошення організаторів турніру і побажали всім командам мирного неба та успіхів на футбольних полях України, а також подякували дочкам Федора Варги Вікторії та Моніці, які були присутні на матчах турніру.

Голова оргкомітету турніру, директор СДЮСШОР Ужгород Вадим Дьордь вручив подяки за допомогу в організації турніру голові ОДА-ОВА Закарпатської області Віктору Микиті та його заступнику Ігорю Шинкарюку. Голова ЗАФ вручив грамоти і призи кращим гравчиням за номінаціями:

– «воротар» – Софія Гайданка (СДЮСШОР Ужгород),

– «захисниця» – Ірина Логінська (футбольна академія м. Тернопіль),

– «півзахисниця» – Вікторія Останків (ДЮСШ № 3 м. Івано-Франківськ),

– «нападниця» – Софія-Марія Зозулко («Янтарочка» Львівська область),

– «гравець» – Каріна Леспух (СДЮСШОР Ужгород).

Приз кращого тренера дістався Крістіні Костевці (СДЮСШОР Ужгород).

Вадим Дьордь вручив диплом за участь у турнірі команді футбольної академії Тернополя. Голова ЗАФ Іван Дуран вручив бронзові нагороди футболісткам «Янтарочки». Ігор Шинкарюк нагородив гравчинь СДЮСШОР за друге місце. Віктор Микита вручив золоті медалі та диплом за перше місце команді ДЮСШ № 3 м. Івано-Франківськ. Доньки Федора Варги – Вікторія та Моніка вручили кубок за перемогу у ІІ турнірі пам’яті Федора Варги капітану команди ДЮСШ №3.

Турнір було організовано відмінно, склад учасників був напрочуд сильним і це стало шаною відомому футбольному фахівцю краю, футболісту, арбітру, тренер Федору Варзі, який підняв жіночий футбол Закарпаття на значно вищий рівень. Хороші справи не забуваються, а у футболі їх пам’ятають довго.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.