ФОТО. Зберегти футбол, щоб кожна футбольна людина не опинилася поза ним

29.01.2022 - 21:35

Із розширеного засідання виконкому ЗАФ та Ради президентів футбольних клубів Закарпаття.

DSC_0159

Перший у новому році футбольний форум обласного штибу виявився насиченим за програмою, актуальним за змістом розглянутих питань та конструктивним щодо забезпечення подальшого функціонування господарства, пов’язаного з грою № 1 у краї. Ідеться про розширене засідання виконкому Закарпатської асоціації футболу та Ради президентів футбольних клубів Закарпаття, у якому, крім членів виконкому, голів районних федерацій, президентів, тренерів, загалом представників клубів, узяли участь також директор юридичного департаменту Української асоціації футболу Ігор Грищенко, заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарюк, начальник управління молоді та спорту облдержадміністрації Олег Муртазін, керівництво ЗАФ – очільник Іван Дуран та його перші заступники Мирослав Щербей, Станіслав Сухан і заступник Віктор Качур, а також представники поліції та охорони здоров’я.

Упродовж двох годин присутні по-діловому розглянули 10 питань порядку денного.

  1. Насамперед ішлося про «проведення змагань з урахуванням обмежень, визначених на час проведення матчів нормативними документами, спрямованими запобіганню поширенню на території області гострої коронавірусної хвороби COVID-19». Головний меседж виступу О.Муртазіна – грати у футбол в області потрібно не з вболівальниками чи без, а з дотриманням правил, які діятимуть на території області відповідно до розвитку пандемії на певний конкретно взятий період. Начальник Ужгородської станції екстреної медичної допомоги Сергій Боднар поінформував присутніх про зміни до постанови Кабінету Міністрів України № 1236 та з постановою Головного державного санітарного лікаря № 23. Зокрема, проводити масові заходи дозволено з дотриманням таких вимог:

при червоному рівні епіднебезпеки:

– в усіх учасників та організаторів є підтвердження повного курсу вакцинації проти COVID-19, негативний ПЛР-тест чи експрес-тест, чинний 72 години, на коронавірус;

– правила щодо наявності документів поширюються лише на повнолітніх;

– дотримання маскового режиму для осіб від 12 років обов’язкове;

при жовтому рівні епіднебезпеки:

розміщення не більше однієї людини на 4 квадратні метри або наповненості залів не більш ніж на дві третини місць;

– обмеження не діятимуть, якщо в усіх організаторів і учасників буде документ про отримання хоч би однієї дози вакцини проти COVID-19 або негативного ПЛР-тесту чи експрес-тесту на COVID-19, чинний 72 години;

правила щодо наявності документів поширюються лише на повнолітніх; дотримання маскового режиму для осіб від 12 років обов’язкове.

Усі учасники та організатори масового заходу повинні мати один із таких документів:

– «жовтий» COVID-сертифікат або паперову довідку 063-O (чинні 30 днів);

– «зелений» COVID-сертифікат (чинний 270 днів);

– іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, дозволеними ВООЗ (чинний 270 днів);

– негативний ПЛР- або експрес-тест на визначення антигена (чиний 72 години);

– сертифікат про одужання від COVID-19 (чинний 105 днів із дати встановлення діагнозу).

Будь-який із вказаних документів є підставою для участі в масовому заході на відкритому повітрі. Крім того, усі учасники та організатори повинні правильно використовувати захисні маски чи респіратори – вони мають прикривати ніс та рот.

Саме у вищенаведеному трактуванні члени виконкому й схвалили рекомендації та вимоги, які діятимуть під час обласних футбольних змагань під егідою ЗАФ у новому сезоні.

  1. Далі учасники заслухали представників поліції. Ішлося про співпрацю «представників футбольних клубів, Закарпатської асоціації футболу та представників національної поліції з метою забезпечення громадського порядку та громадської безпеки до, під час та після проведення футбольних матчів». Головні тези обміну думками з цього питання такі: порядок під час матчу на самому стадіоні повинні забезпечувати стюарди або найнята клубами охорона; якщо ж виникатимуть порушення правопорядку, тоді за справу візьмуться поліцейські. На прохання ЗАФ у нацполіції Закарпаття контролюватимуть, аби присутні на матчі поліцейські були від початку й до кінця футбольних заходів, а в «проблемні» населені пункти надсилатимуть підсилені наряди за письмовим клопотанням нашої асоціації.
  2. Розгляд чергового питання (доповідав І.Дуран) був пов’язаний із «затвердженням часу, місця проведення та порядку денного звітної конференції ГС «Закарпатська асоціація футболу». Зокрема, її проведуть 12 лютого в Середньому (початок о 12:00).
  3. Опісля присутні розглянули питання «про реорганізацію районних федерацій». Стосовно цього І.Грищенко надав вичерпні консультації-поради. Зокрема, відповідно до адміністративної реформи й утворення 6 районів на Закарпатті повинно бути створено й 6 відповідних асоціацій футболу. Статус останніх дозволить зробити її членами як приватних, так і юридичних осіб. Притому, за порадою УАФ, районні асоціації доцільно створювати з участю ЗАФ, яка має на меті в новостворених ТГ зберегти у футболі футбольних людей; а з іншого боку, забезпечити належну правову підтримку таким процесам. Адже в юридичному порядку поки тільки створено Берегівську районну асоціацію футболу. Отож допомога фахівців буде потрібна, а ЗАФ готова в цьому посприяти. За рекомендаціями юридичного департаменту Української асоціації футболу, в обласні асоціації (тобто і в Закарпатську) нові члени мають входити за територіальним принципом (тобто представники районних асоціацій) та за напрямком роботи (асоціації жіночого, дитячого-юнацького, ветеранського, пляжного футболу тощо). Районні ж асоціації формуватимуть шляхом об’єднання попередніх районних федерації та загалом представники територіальних громад. Тим паче, Якщо вони створять місцеві асоціації футболу. Відповідно в кожній районній федерації визначитимуть самостійно (з урахуванням місцевих реалій-умов) формат чемпіонатів (першостей) району: скажімо, один спільний або ж за зональним принципом на першому етапі змагань.
  4. Присутні розглянули, а члени виконкому затвердили й «Положення розіграшу Зимової першості з футболу серед аматорських команд Закарпаття 2022 року». У названому турнірі враховано територіальний принцип. Як зазначив старший інструктор ЗАФ Йосип Шитєв, команди гратимуть у Хусті, Виноградові, Середньому та Ужгороді. Старт турніру, як і повідомлялося раніше, – 13 лютого. До наступного етапу з кожної групи виходитиме по три колективи, щоб дати більшості команд більше можливостей в ігровій практиці.

Було враховано різні організаційні нюанси та затверджено розміри вступних внесків команд на ЗП, плати за оренду полів, арбітраж, за послуги відеозйомки, лікарів тощо. Учасники гратимуть без єдиної бази, із можливістю переходити з команди в команду гравців на груповому етапі змагань, із 9 замінами в одному поєдинку, але без можливості заявити професіональних гравців. Футболісти, які виступали за кордоном, але не мають контрактів із тамтешніми клубами, також можуть виступати в Зимовій першості Закарпаття. Під час турніру в комітеті арбітрів протестують використання електронного протоколу на гру.

  1. Інше розглянуте питання: «Про внесення змін до КДК ЗАФ». Після виступу голови контрольно-дисциплінарного комітету обласної асоціації Івана Головка, присутні погодили: залишити покарання на попередньому рівні за «рядові» порушення під час матчів, але збільшити штрафи за відверті прояви неспортивної поведінки (сходження команд із поля, неявка їх на ігри, відверті провокативні дії гравців із застосуванням фізичного насильства тощо). Крім того, каратимуть команди господарів і за незабезпечення якісної відеозйомки матчів та надаватимуть можливість колективу гостей представляти свої відеокадри-докази в разі розгляду спірних ігрових питань.
  2. У зв’язку з утворенням Асоціації жіночого футболу Закарпаття було розглянуто кандидатуру на її очільника. За пропозицією І. Дурана, члени виконкому проголосували за І.Шинкарюка, який тривалий час уже вивчає проблему розвитку жіночого футболу в області й має своє бачення покращення ситуації. А ось комітет жіночого футболу в складі ЗАФ працюватиме без змін.
  3. Питання «про переобрання голови комітету пляжного футболу». Зважаючи, що попередній керівник уже в поважному віці й певний час хворіє, за пропозицією І.Дурана вирішено закріпити за ним нових відповідальних осіб – Олександра Сільченка та Жолта Леврінца. Утім, з урахуванням того, що в області планують розвивати ще й напрямок електронного футболу, то можливі ще певні коригування стосовно зазначених кандидатур.
  4. Після оприлюднення на зібранні списків арбітрів та делегатів (спостерігачів арбітражу) ЗАФ члени виконкому їх затвердили. Попередньо, оскільки, за словами голови комітету арбітрів Михайла Митровського, 4 лютого всі складатимуть іспити, після чого остаточно визначання відповідні кандидатури на обслуговування матчів.
  5. Різне. Члени виконкому ЗАФ та Ради президентів футбольних клубів Закарпаття більше спілкувалися у, так би мовити, міжособистісному форматі: кого які питання хвилювали, той із тим і контактував, отримував відповідну інформацію, роз’яснення, консультації.

Як бачимо, зібрання вийшло доволі насиченим, але важливо, що конструктивним. Лейтмотивом заходу я б назвав бажання присутніх у складний для області час зберегти в ній футбол, щоб кожна футбольна людина не опинилася поза ним…

Володимир ТАРАСЮК, ЗАФ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.