Перша ліга. Західна зона. Цифри, факти, підсумки

26.12.2016 - 10:49

На старт першості області серед команд І ліги в Західній зоні вийшли 13 команд, але після першого туру знявся із змагань пістрялівський «Метеор».

Довелося переробляти календар першості, що внесло деяке сум’яття, але команди з порозумінням віднеслися до проблеми і спокійно продовжили боротьбу за медалі першості. Перед стартом серед команд Західної зони було достатньо труднощів. За 2–3 роки з різних причин Західну зону покинуло кілька сильних команд: («Бийгань» та «Дийдо» підвищилися у класі, «Сільце» та «Віола» завершили виступи на обласному рівні). Міська рада Чопа вирішувала питання подальшого існування команди. Не все гладко було ще в кількох колективах. Прийняли рішення підвищитися в класі дві мукачівські команди – «Н.Коропець» та «Дерцен». Обидві достатньо амбітні й непоступливі. Були побоювання, що загальний рівень Західної зони дещо знизиться, що в підсумку й підтвердилося (другий рік поспіль чемпіон Західної зони поступається чемпіону Східної). Із сильних команд, які з року в рік підтверджували свій рівень, тут залишилися «Локомотив-Чоп», «Карпати» (Перечин), «Ракошино» й «Баранинці». «Вітязь», «Бобовище», «Сокіл» скоріше відносилися до середнячків. «В.Березний», «Невицький замок», «Карпати» (В.Коропець) у попередніх сезонах більше виконували роль статистів. І тому рішення «Дерцена» й «Н.Коропця» заявити команди в І лігу було сприйнято схвально. Це сильні команди, з хорошими традиціями і здоровими амбіціями, що й було підтверджено упродовж сезону. За рахунок цього Західна зона трохи «підсіла». Майстерність помахом чарівної палички не покращиш. Тут потрібні час і виконавці.

На початку сезону рівень футболу в Західній зоні був посередній. «Дерцен» і «Н.Коропець» потребували трохи часу на адаптацію, «Невицький замок», «В.Березний», «Карпати» (В.Коропець) особливих амбіцій не проявляли. Більш того, посередній рівень демонстрували «Сокіл», «Ракошино» та «Карпати» П. Тільки «Вітязь», «Локомотив-Чоп», «Бобовище» та «Баранинці» намагалися тримати марку обласного рівня. Та вже до середини І кола «Н.Коропець» і «Дерцен» відчули себе повнокровними членами І ліги, значно додали у грі «В.Березний», «Карпати» (В.Коропець). Хоч і нестабільно, але досить непогано виступали «Ракошино» й «Карпати» (Перечин).

Із середини І кола рівень футболу в Західній зоні значно покращився, хоч до сезону 2014 року явно не дотягував. Уже після 5-6 туру намітилися команди, які включилися в боротьбу за медалі. «Локомотив-Чоп», «Вітязь», «Баранинці», «Бобовище», «Ракошино», «Н.Коропець», «Дерцен», «Карпати» П. склали потужну групу команд, які почали відповідати багатьом критеріям футболу, і їх заяви про високі місця не були голослівними. «Твердими горішками» стали В.Березний та «Карпати» (В.Коропець), які піднесли кілька гучних сюрпризів. Не вражав «Сокіл», не дотягував до належного рівня «Невицький замок».

На початку ІІ кола інтрига зросла. Сім команд претендували на медалі першості. Згадав про свої традиції «Сокіл», на очах почав прогресувати «Невицький замок». Під завершення першості не витримали напруги «Дерцен», «Н.Коропець», «Ракошино», які практично припинили боротьбу за медалі, на рівному місці «буксувало» «Бобовище», сильно здали верхньокоропецькі «Карпати», які практично «посипалися». Натомість потужно піддав на фініші «Сокіл». Вище голови стрибнув «Невицький замок». А ось «Бобовище», яке всю першість вело боротьбу за золоті медалі, в підсумку взагалі залишилося без комплекту нагород.

З найкращої сторони зарекомендували себе «Вітязь», «Локомотив-Чоп», «Баранинці», «Бобовище», «Н.Коропець», «Дерцен». Нижче своїх можливостей виступили «Ракошино», «Карпати» П., «Сокіл». Значно додали «В.Березний» і «Невицький замок». На жаль, повернулися «на круги своя» верхньокоропецькі «Карпати», які в середині першості радували своєю грою, а друге коло знову провалили. Загалом у Західній зоні відбулися відчутні зміни. Клас команд підрівнявся. Є дев’ять сильних команд і три, які не стали «хлопчиками для биття». Явних аутсайдерів не було.

Сезон 2017 року в Західній зоні очікується напрочуд напруженим. На медалі претендуватимуть 7-8 футбольних клубів. Кількість команд Західної зони, скоріше за все, збільшиться до 14.

У першості області сезону 2016 у Західній зоні за 132 гри було забито 441 гол або 3,34 гола в кожному матчі. Господарі забивали 260 разів або 1,97 гола за гру, гості провели у ворота господарів 181 гол або 1,37 гола у кожному матчі. Гольовий еквівалент господар-гості майже непереконливий 1,97:1,37. У першому колі на рахунку господарів 131 результативний удар, у гостей – 89 або 1,98:1,34. У ІІ колі гості зуміли цей показник покращити: 129:92 або 1,95:1,39. Як бачимо, гості чинили гідний опір господарям. У першості господарі здобули 251 очко, гості – 119 або господарі здобули 65,36% від можливого, а гості – 30,99%, що є загалом непоганим показником. По ходу першості господарі отримали 75 перемог, гості – 31. 26 матчів завершилися внічию. Як свідчить статистика, повільної переваги в господарів не було. Це підтверджує як очковий, так і гольовий баланс команд. А це в свою чергу говорить про відсутність фактору чужого поля, а також про відсутність впливу арбітрів на хід поєдинків. Із всіх показників видно, що ІІ коло гості провели значно краще. У першому колі вони здобули 130 очок, а візаві – 55, у другому – 121 на 64.

Окремо слід зупинитися на виступах команд упродовж першості. Не всім вистачило стабільності. Добре два кола пройшли або прогресували «Вітязь» (Концгазо): І коло – 24 очки (співвідношення 27:5), ІІ – 23, (27:12); «Локомотив-Чоп»: І коло – 21 очко (29:13), ІІ – 24 (20:8); «Баранинці»: І коло – 20 очок (20:9), ІІ – 21 (24:21); «Н.Коропець»: І – 16 очок (21:19), ІІ – 21 (18:10); «Березний»: І – 10 очок (16:25), ІІ – 12 (21:21). «Невицький замок»: І – 3 очки (9:34), ІІ – 14 (12:20). Тож у другому колі додали «Локомотив-Чоп», «Н.Коропець», «Невицький замок», «Березний», «Баранинці». Рівно всю першість пройшли «Вітязь», «Сокіл» (Кінчеш): І коло – 12 очок (6:4), ІІ – 12 (16:21); «Карпати» П.: І – 14 (20:32), ІІ – 14 (18:15). Ще у 4 команд був помітний значний регрес. «Бобовище»: І коло – 24 очки (20:7), ІІ – 17 (14:14); «Дерцен»: І – 18 (21:20), ІІ – 13 (18:30); «Ракошино»: І – 8 очок (8:23), ІІ – 6 (13:31). Чому 5 команд знайшли можливість підсилити гру, а 4 значно скинули оберти? У футболі завжди хтось виграє, а хтось програє, але тут насторожує один факт. Усі чотири команди, в яких намітився спад, представляють один район – Мукачівський. Хто винен? Збіг обставин, керівники клубів, влада району, населених пунктів? Через цей провал «Бобовище», яке претендувало на чемпіонське звання, взагалі залишилися без медалей. Так само без нагород залишилися «Дерцен» і «Ракошино». А верхньокоропецькі «Карпати» взагалі замкнули турнірну таблицю.

Найбільше перемог у першості на рахунку «Вітязя» та «Локомотив-Чоп» – по 14. У «Баранинців» та «Бобовища» – по 12. Найрідше перемогу святкували верхньокоропецькі «Карпати» – 3 рази, «Невицький замок» – 5. Лідером із нічиїх став кінчеський «Сокіл» – 6. Ще по 5 разів завершували свої матчі миром «Вітязь», «Баранинці», «Бобовище», «Ракошино», «Карпати» (В.Коропець).

Найрезультативнішими командами стали «Вітязь» (Концгазо) – 54, «Локомотив-Чоп» – 49, «Баранинці» – 44, «Н.Коропець» – 39, «Дерцен» – 39.

Найміцніший захист воріт організували «Вітязь» – 17 пропущених м’ячів, «Локомотив-Чоп», «Бобовище» – по 21, «Сокіл» – 25. Найменше свої моменти реалізовували «Карпати» (В.Коропець) – 21, «Сокіл» – 22, «Невицький замок» – 27. Найбільш ненадійний захист виявився у «Невицького замку» – 56 пропущених м’ячів, верхньокоропецьких «Карпат» – 54, «Дерцена» – 50 перечинських «Карпат» – 47, «Березного» – 46, «Ракошина» – 45.

Найбільший прогрес між І і ІІ колом спостерігався в «Невицького замку» +14 очок, «Н.Коропця» +5, «Локомотив-Чоп» +3, «Березного» +2 очки. Найбільший регрес – у «Бобовища» та «Ракошина» – по 7 очок, «Дерцена» – 5, «Карпати» (В.Коропець) – 2 очки.

У цілому цьогорічна першість пройшла на хорошому рівні. Особливо порадували «Вітязь», «Локомотив-Чоп», «Баранинці», «Н.Коропець», «Березний», «Невицький замок», «Бобовище», «Дерцен». Значно більше чекали від «Ракошина», «Сокола», перечинських «Карпат».

Оце і буде кістяк Західної зони І ліги на наступний сезон. Для успішного виступу у них є все: стадіони, підбір гравців, юнацька команда, відповідальні футбольні керівники, бажання перемагати. А ось дисципліна гравців на полі викликає запитання. Грубих порушень за сезон, можливо, назбирається 3-4, а ось дрібних, які потім виливаються в більш серйозні покарання, достатньо. На полі багато розмов, незгоди з рішенням арбітрів, карток через некоординованість рухів при боротьбі за м’яч, симуляції. У Західній зоні майже на 100 жовтих карток більше, ніж у Східній, а також на 9 більше червоних. Це насторожує. Найбільше жовтих карток на рахунку кінчеського «Сокола» – 57. По 43 отримали гравці «Невицького замку» та «Локомотив-Чоп», 37 – у пасиві «Ракошина», 34 – верхньокоропецьких «Карпат». Найменше попереджень отримали гравці перечинських «Карпат» – 25, «Березного» та «Баранинців» – по 31. Червоних карток було показано багато. Особливо у порівнянні з Вищою лігою та Східною зоною. Рекордсмени тут «Березний» та перечинські «Карпати», в яких по 4 вилучення. По три – у «Вітязя», «Карпат» (В.Коропець), «Сокола», «Локомотив-Чоп». Жодного вилучення не отримали гравці «Бобовища» й «Ракошина». По один раз у меншості догравали гравці ФК «Баранинці» та ФК «Дерцен». Тренерам команд Західної зони слід попрацювати з гравцями з приводу покращення дисципліни на полі під час офіційних матчів.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ,

Далі буде

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.