25 років ФФУ: 25 найпам’ятніших дат в історії

13.12.2016 - 14:07

З нагоди ювілею Федерації футболу України згадаємо славні сторінки українського футболу та шлях, який торували наші збірні до визнання.

13 грудня 1991 року. Засновано Федерацію футболу України. Першим президентом Всеукраїнської спортивної громадської організації «Федерація футболу України» було затверджено відомого у минулому голкіпера київського «Динамо» Віктора Максимовича Баннікова. Наступного року ФФУ увійшла до складу ФІФА та УЄФА.

29 квітня 1992 року. Національна збірна команда України провела перший матч. В Ужгороді у товариському поєдинку «синьо‑жовті» під керівництвом Віктора Прокопенка поступилися збірній Угорщині – 1:3.

8 травня 1994 року. Юнацька збірна команда України U-16 завоювала бронзові нагороди чемпіонату Європи. В Ірландії «синьо-жовті» під керівництвом Анатолія Крощенка у півфіналі у серії пенальті поступилися своїм датським одноліткам, а в матчі за третє місце перемогли збірну Австрії.

7 вересня 1994 року. Національна збірна команда України провела перший офіційний матч, стартувавши у відборі чемпіонату Європи 1996 року. У Києві «синьо‑жовті» поступилися національній команді Литви – 0:2. Днем раніше свою «офіційну» історію, зігравши матч з литовськими однолітками, почала писати й наша «молодіжка».

29 жовтня 1997 року. Національна збірна команда України вперше у своїй історії провела матч плей-офф кваліфікації чемпіонату світу. У Загребі «синьо-жовті», які посіли друге місце у своїй відбірковій групі, поступилися команді Хорватії. Наша команда ще п’ять разів діставалася цієї стадії кваліфікації (у відборі ЧЄ-2000, ЧС-2002, ЧС-2010, ЧС-2014 та ЧЄ-2016), лише раз подолавши бар’єр матчів на виліт.

24 липня 2000 року. Юнацька збірна команда України U-18 під керівництвом Анатолія Крощенка посіла друге місце на чемпіонаті Європи, що пройшов у Німеччині. У вирішальному поєдинку наша команда поступилася своїм французьким одноліткам.

28 лютого 2001 року. Збірна України з футзалу виборола срібні нагороди чемпіонату Європи. У вирішальному матчі наша команда у додатковий час поступилася збірній Іспанії. За два роки, на наступній континентальній першості, «синьо-жовті» знову дісталися фіналу, де програли італійцям.

24 червня 2002 року. Стартував перший турнір пам’яті першого президента ФФУ Віктора Баннікова, який став традиційним. У змаганнях беруть участь юнацькі збірні.

12 травня 2003 року. У Києві стартував перший турнір пам’яті Валерія Лобановського, в якому, починаючи з 2005 року, беруть участь збірні команди.

21 липня 2004 року. Юнацька збірна команда України U-19 під керівництвом Павла Яковенка посіла третє місце на чемпіонаті Європи, що проходив у Швейцарії. У півфіналі наша команда в серії пенальті поступилася збірній Іспанії.

13 грудня 2004 року. Нинішнього наставника національної збірної країни – Андрія Шевченка, який тоді захищав кольори італійського «Мілану», було визнано кращим футболістом Європи. Таким чином, Шевченко став третім українцем – володарем «Золотого м’яча»: раніше кращими гравцями континенту визнавалися Олег Блохін (1975) та Ігор Беланов (1986).

3 вересня 2005 року. Зігравши у гостях внічию з командою Грузії, збірна України забезпечила собі перший в історії вихід до фінальної частини чемпіонату світу.

4 червня 2006 року. Молодіжна збірна команда України U-21 посіла друге місце на чемпіонаті Європи, що проходив у Португалії. У фіналі наша команда, яку очолював Олексій Михайличенко, поступилася своїм одноліткам із Нідерландів.

14 червня 2006 року. Збірна України зіграла свій перший в історії матч у фінальній частині чемпіонату світу, поступившись команді Іспанії. На мундіалі у Німеччині «синьо‑жовті» дісталися до чвертьфіналу.

29 листопада 2006 року. Введено в експлуатацію Будинок футболу, будівництво якого тривало два з половиною роки – від квітня 2004-го.

18 квітня 2007 року. Виконавчий комітет УЄФА довірив проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року Україні та Польщі. Виконком виніс доленосний для нашої країн вердикт, згідно з яким Україна та Польща випередила Італію, а також Угорщину і Хорватію, які подавали одну заявку на двох.

17 серпня 2007 року. Студентська збірна України виборола золоті нагороди на ХІ Всесвітній літній Універсіаді. У фінальному поєдинку наша команда, яку очолював Володимир Лозинський, перемогла студентську збірну Італії. Цікаво, що через два роки ці команди знову зійдуться у фіналі турніру, і знову перемога буде на боці «синьо-жовтих». Також в активі українських студентів «срібло» Універсіади-2001.

20 липня 2008 року. В Україні стартував чемпіонат Європи серед студентів.

30 жовтня 2008 року. Перемігши за сумою двох матчів раунду плей-офф кваліфікації чемпіонату Європи команду Словенії (5:0), національна жіноча збірна України вперше в своїй історії пробилася до фінальної частини першості континенту.

21 липня 2009 року. В Україні стартувала фінальна частина чемпіонату Європи серед юнацьких збірних U-19. Матчі турніру проходили у двох містах – Маріуполі та Донецьку.

2 серпня 2009 року. Юнацька збірна команда U-19 під керівництвом Юрія Калітвінцева виграла чемпіонат Європи. У вирішальному матчі, що відбувся в Донецьку на РСК «Олімпійський», українці перемогли збірну Англії.

11 червня 2012 року. Збірна України провела перший в історії поєдинок у фінальній частині чемпіонату Європи: у Києві наша команда перемогла збірну Швеції – 2:1.

17 листопада 2015 року. Зігравши унічию з командою Словенії у другому матчі плей-офф кваліфікації чемпіонату Європи, національна збірна України вдруге у своїй історії, та вперше – подолавши відбірковий етап, вийшла до фінальної частини чемпіонату Європи.

28 серпня 2016 року. Збірна України з пляжного футболу стала чемпіоном Європи. У фінальному матчі наша команда під керівництвом Євгена Варениці обіграла португальців – 2:1.

15 вересня 2016 року. УЄФА прийняв рішення довірити Києву прийняти фінали Ліги чемпіонів серед чоловіків та жінок сезону 2017/2018 років. Фінал чоловічої Ліги чемпіонів відбудеться на НСК «Олімпійський», жіночої – на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського».

ФФУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.