Вища ліга-2016. Цифри, факти, підсумки

06.12.2016 - 20:03

Десять місяців на футбольних полях Закарпаття не вщухали справжні баталії. 39 команд із усіх куточків області вийшли на старт поборотися за престижні призи обласного футболу. («Метеор», як справжній метеор, спалахнув і згас уже після першого туру, а ФК «Тячів» витримав 12 турів, а потім, розірваний із середини демагогами від футболу, тихо спочив у Бозі). Усі інші команди сконцентрували свою увагу сугубо на футболі.

Чемпіонат 2016 року був одним із найкращих за останні роки. У Вищій лізі напружена боротьба точилася від першого до останнього туру і не тільки за перше місце, що стало окрасою чемпіонату, але й за 4–7, 8–10, навіть 11–12 місця. Що найбільше порадувало, так це чесна, безкомпромісна боротьба. Закулісних інтриг практично не було. Грубих помилок арбітрів, які б вплинули на розподіл місць у підсумковій турнірній таблиці – також, як і упередженості арбітрів.

Рівень майстерності вищолігових команд був високим.

Значно зросла також видовищність поєдинків, що суттєво вплинуло на відвідуваність матчів. Президенти клубів спільно з ФФЗ зуміли підняти рівень безпеки під час матчів чемпіонату. Робота клубів із уболівальниками помітна неозброєним оком.

Покращилася інфраструктура команд. Нині стадіони вищолігових команд повністю відповідають вимогам ФФЗ. Можливо, під час чемпіонату були деякі претензії до стану футбольних газонів у Довгому, Дідові, Вільхівцях, але не тому, що вони були погані, а тому, що стадіони Ужгорода, Мукачева, Берегова, Виноградова, Поляни, Середнього за останній період зробили значний крок уперед. У Закарпаття нині принаймні 10 футбольних газонів відповідають всім вимогам всеукраїнського рівня. Це серйозний показник. А ще ми бачимо будівництво нових і реконструкцію старих стадіонів. Багато років стверджували, що футбол повинен стати святом для вболівальників, і це стало реальністю. На трибунах присутня культура вболівання.

Майже всі команди одягнуті в клубний фірмовий одяг. Не бачимо на полі футболістів однієї команди в різного кольору гетрах та шортах. Навіть така дрібниця підкреслює рівень команд.

Але основним критерієм чемпіонату була, є і буде роль тренера та організація тренувального процесу. Турнірна таблиця віддзеркалює цей процес у команд вищої ліги. І ФФЗ, і клуби вищої ліги доклали багато зусиль, щоб футбол Закарпаття піднявся на такий високий рівень.

Футбольний сезон 2016 року увійде в історію із знаком плюс.

Кожна команда провела в чемпіонаті по 24 матчі. Найбільше перемог здобули ФК «Ужгород» – 20-ть, ФК «Севлюш» – 19-ть, ФК «Минай» – 14-ть. Найменше – на рахунку ФК «Бужора» – дві, ФК «Боржава», ФК «Поляна» – по 5-ть. Найбільш миролюбною виявився ФК «Дийдо» – 7 нічиїх, по 6-ть – у ФК «Берегово» та ФК «Спартакус», по 5 разів розходилися миром ФК «Середнє» та ФК «Мункач». Жодної нічиєї на рахунку іршавської «Бужори», по одному разу внічию заграли «Боржава» та «Поляна».

Найбільше голів у ворота суперників провели ФК «Ужгород» – 101. На рахунку «Севлюша» – 72, «Миная» – 69, «Середнього» – 55, «Берегова» – 46. Як бачимо, атакуючий потенціал «Ужгорода» значно переважає всі інші команди. Найменше голів забили у ворота суперників ФК «Бужора» – 12, ФК «Боржава» – 22, «Спартакус» – 26, ФК «Мункач» – 29, «Поляна» – 35, «Оболонь» – 36. Найміцніший захист виявився в ФК «Севлюш» – 17 голів, 29 разів розпочинав із центру поля ФК «Ужгород», 30 – ФК «Дийдо», 32 – ФК «Середнє», 33 – ФК «Вільхівці», 35 – ФК «Берегово». Найбільш ненадійним виявився захист ФК «Боржава» – 84 пропущені голи. У пасиві ФК «Бужора» та «Поляна» – по 83 голи, у ФК «Мункач» – 44, ФК «Оболонь» – 39, ФК «Минай» – 38, ФК «Спартакус» – 37.

Найбільше турів без втрат очок пройшли ФК «Ужгород» – 8 (I–VIII тур), 6 (XIV–XX тур), 5 (XXII–XXVI), ФК «Севлюш» – 6 (II–VII тур), 5 (XVI–XXI тур), двічі по 4 (XI–XIV та XVIII–XXVI тури), ФК «Минай» – 4 (XIV–XVII тур), ФК «Вільхівці» – 4 (XIII–XVI тур). Це свідчить про стабільність команд. Найбільше турів, у яких команди не могли здобути жодного очка: ФК «Бужора» – 11 (I–XI тур), 6 (XIV–XX тур), 5 (XXII–XXVI тур), ФК «Боржава» – 10 (IX–XVIII тур), «Поляна» – 10 (III–XIII тур).

Найбільші рахунки в одному матчі зафіксовані в III турі «Ужгород» – «Боржава» – 11:2, у XXIV – «Поляна» – «Минай» – 6:7, у XV – «Середнє» – «Бужора» – 10:0.

Досить позитивна картина серед команд вищої ліги і на рахунок дисципліни. Прямих вилучень не так багато. Більшість червоних карток – це друга жовта в одному матчі. Усіх вилучень у чемпіонаті 21. Рекордсменом виступає ФК «Берегово» – 3. Без вилучень відіграли сезон ФК «Вільхівці». Жовтих карток отримано 548. Найбільше на рахунку ФК «Оболонь» – 50, ФК «Севлюш» – 47, ФК «Мункач» – 44, у ФК «Дийдо», ФК «Середнє», ФК «Минай» – по 43; найменше – в ФК «Бужора» – 36, ФК «Боржава» – 37, ФК «Вільхівці» – 38.

За 156 матчів чемпіонату у ворота суперників було забито 583 голи або по 3,71 гола за гру. Господарі провели у ворота суперників 367 голів або по 2,34 гола за матч, а гості – 216 голів або 1,37 гола за матч. У першому колі команди забили 296 голів або 3,79 гола за гру. Господарі відзначилися 178 разів або 2,28 гола за гру, а гості – 118 разів або 1,51 гола за матч.

У другому колі команди забили 287 голів або по 3,68 за гру. Господарі зуміли відзначитися 189 разів або 2,42 гола за гру, гості провели 98 голів або 1,25 гола за матч.

Як бачимо, господарі в ІІ колі зуміли збільшити результативність, а гості – навпаки. У кожному із 156 матчів господарі набирали по 1,84 очок за гру, а гості – 0,99 (0,17 очка команди втрачали через нічийні результати, де їм нараховувалося по 1 очку).

У І колі цей показник такий: господарі – 1,75 очок за гру, гості – 1,07.

У ІІ колі – господарі 1,93 очок, гості – 0,89.

Статистика говорить про те, що в ІІ колі господарі зуміли збільшити перевагу, і їх здобутки в другому колі покращилися. Про це свідчить і результативність, і набрані очки. Це, скоріше, не фактор чужого поля, а слабкі виступи аутсайдерів чемпіонату.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, «Спорт-тайм»

Далі буде

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.