Вища ліга. Підсумки: цифри, факти, коментарі

30.07.2016 - 11:14

9–10 липня 13-м туром Вищої ліги фінішувало І коло чемпіонату Закарпатської області з футболу. Подаємо підсумки цього етапу за версією головного редактора щотижневика «Спорт тайм», експерта з футболу телепередачі «Час футболу» Степана Селменського.

DSC_4236

Позаду 91 поєдинок кращих аматорських команд краю. 106 днів 14 команд вели боротьбу за медалі в першій частині чемпіонату. Відбулися 89 матчів. 2 поєдинки через неявку ФК «Бужора» та ФК «Тячів» («Бужора» в III турі, «Тячів» у XIII турі) не відбулися: за збігом обставин обидва невиїзди – до ФК «Минай». Ще 4 результати матчів анульовано, а командам «Мункач» та «Минай» зараховано технічні поразки.

ФК «Мункач» поніс покарання за неправдиві дані при заявці футболістів («Боржава» – «Мункач» – 1:0, «Мункач» – «Поляна» – 5:0, «Середнє» – «Мункач» – 0:1). Відповідно «Боржаві», «Поляні» та «Середньому» зараховано технічну перемогу 3:0. ФК «Минай» зараховано технічну поразку 0:3 в домашньому матчі з хустською «Оболонню» (гра завершилася перемогою «Минаю» 4:1). Технічну поразку зараховано за порушення Регламенту чемпіонату (ФК «Минай» провів 8 замін гравців при дозволі 7). Отже 6 поєдинків із 91 виявилися проблемними. Це, звісно, мізерний відсоток усього (6,59%), але до анулювання 5 результатів мають відношення президенти клубів, до яких у ФФЗ повага й повна довіра («Мункач», «Бужора», «Тячів»). Засідання Ради президентів футбольних клубів ФФЗ повинно дати відповідну оцінку таким діям, бо це накладає негативний відбиток на хороший рівень чемпіонату в цілому.

У I колі чемпіонату у ворота суперників проведено 339 голів або у кожному матчі по 3,72 гола. Середня результативність класна. Господарі провели 202 голи або по 2,21 гола за гру. На рахунку гостей 137 голів або по 1,51 гола за гру. Тобто результат I кола склав 2,21:1,51. Згодьтеся, показники справді хороші. Особливо порадували гості, які забивали щоматчу по півтора гола у ворота господарів. Ми можемо з гордістю заявити, що практично фактору чужого поля для команд Вищої ліги не існувало. Це значне досягнення аматорського футболу на рівні області.

Господарі в I колі здобули 156 очок із 273 можливих, а це 57,14%. На рахунку гостей 102 очки із 273 можливих або 37,36%.

Господарі перемогли в 47 поєдинках, гості – у 29. Ще 15 матчів завершилися внічию. Якщо говорити мовою чисел, то можна з впевненістю сказати, що для шістьох команд Вищої ліги фактору чужого поля взагалі не існувало («Севлюш», «Ужгород», «Середнє», «Минай», «Дийдо», «Берегово»). Ще для чотирьох («Вільхівці», «Оболонь», «Мункач», «Спартакус») він існував частково. Ці команди набирали на виїзді у межах 40-45% очок. Значно гірша ситуація в чотирьох команд («Боржави», «Поляни», «Бужори», «Тячева»), для яких виїзні матчі були відчутною проблемою. Правда, не стільки за грою, як за результатом. Найвдалішими для господарів були I тур, коли вони здобули 19 очок, втративши всього 1, XI – 16-4 та XIII – 16-4. Найвдалішим для гостей був X тур – 5-14, VII – 9-12, IX – 9-9, XI – 10-10. У всіх інших була рівна боротьба з незначною перевагою господарів.

Найрезультативнішим стали X тур – 40 голів у 7 матчах або 5,71 гола за гру, IV – 33 гола – 4,71 за гру, XII – 32 голи – 4,57 за гру, VI тур – 30 голів – 4,28 за гру. Найменш результативними на голи були IX тур – 10 голів – 1,42 за гру, III тур – 21 гол – 3,0 за гру, II тур – 22 голи – 3,14 за гру, V тур – 23 голи або 3,28 гола за гру. Найрезультативнішими господарі були в I турі – 23 голи, XI – 22, III – 21, XIII – 20 голів. Гостей «проривало» у X турі – 28 голів – 4,0 за гру, XII – 15 (2,14), VII – 14 (2,0), VIII – 13 (1,85) голів.

Найрезультативнішою командою ліги стали ФК «Ужгород» – 60 голів, у 13 матчах або 4,61 гола за гру, ФК «Севлюш» – 40 або 3,07 за гру, ФК «Минай» – 34 або 2,61 гола за матч.

Найважче давалися забиті м’ячі «Тячеву» – 3 або 0,23 гола за гру, «Бужорі» – 8 або 0,61 гола за гру, «Мункачу» – 12 або 0,92 гола за гру.

Найбільше перемог здобули «Севлюш» та «Ужгород» – по 10, «Середнє», «Минай» – по 8, «Дийдо», «Вільхівці» – по 7. Ще зазнав радості перемог «Тячів», усього одна «вікторія» в «Бужори», дві – у «Поляни». Найбільше поразок у «Бужори» – 11, 10 – у «Поляни», по 9 – у «Тячева» та «Боржави». Не зазнав гіркоти поразки ФК «Севлюш», одна поразка в «Ужгорода», по 3 – у «Середнього» та «Дийдо». Найбільш незахищеними виявилися ворота «Боржави», яка 50 разів розпочинала з центру поля або пропускала в кожному матчі по 3,84 гола. По 40 голів у пасиві «Тячева» та «Поляни» або по 3,07 за гру, у «Бужори» 33, або 3,0 гола за гру. Усі інші пропустили в I колі по 14-23 гола. Що найбільше дивує, так це 20 голів «Ужгорода» або 1,53 гола за гру. Тут поза конкуренцією «Севлюш» – 4 голи в 13 матчах або 0,3 гола за гру. Найбільш миролюбними в І колі виявилися «Тячів» – 4 нічиї, по 3 – у «Севлюша», «Мункача», «Оболоні», «Берегова», «Дийдо». Найбільше голів на своєму полі забили «Ужгород» – 46, «Севлюш» – 27, «Вільхівці» – 19, «Оболонь» – 17. Найменше на власному полі забивали «Тячів» – 1, «Бужора» – 2, «Мункач» – 5, «Поляна» – 9. Найменше на власному стадіоні пропустили «Севлюш» – 1 гол, «Вільхівці» – 4, «Середнє» – 5, «Берегово» – 7, «Мункач» – 8. Найбільше на виїзді забивали ФК «Минай» – 19 голів, «Середнє» – 15, по 14 – «Берегово» та «Ужгород», 13 – «Севлюш». Найменше на виїзді пропустили «Севлюш» – 3 голи, «Дийдо» – 6, по 10 – «Оболонь», «Спартакус», «Вільхівці», «Минай».

А які регіони області мають своїх представників у Вищій лізі? Серед міст обласного підпорядкування – Ужгород – 2 команди, Мукачево – 1, Хуст – 1, Берегово – 1. Серед районів – Ужгородський – 2 команди, Тячівський – 2, Іршавський – 2, Берегівський – 1, Виноградівський – 1, Свалявський – 1. Як бачимо, футбол вищого рівня все ж більше розвивається на Заході та в центрі області. Із зміною державного устрою футбол із підприємств зник, як зникли й самі підприємства. Футбол, створений під політичне замовлення, не має перспектив. Він приречений на вимирання. Тільки там, де футбол грають для людей, він розвивається і має майбутнє. Приємно чути схвальні відгуки з інших регіонів України про закарпатський аматорський футбол. А хіба може бути по-іншому? У серпні виповнюється 123 роки закарпатському футболу, тож першими в Україні розпочали грати у футбол. Ми можемо служити прикладом для інших, бо з такими традиціями не маємо права бути гіршими.

На календарі літо. Пора відпусток. Футбол області теж до 13 серпня у відпустці. Після I кола кілька команд змінили головних тренерів. Сьогодні вже не працює у «Минаї» Микола Гібалюк, в «Оболоні» – Олександр Браєр, у «Тячеві» – Павло Іванчо.

Тренерські штаби шукають підсилення своїх команд. Після 25 липня команди розпочали тренувальні збори, намагаючись якнайкраще підготувати своїх підопічних до другого кола. Перше коло напрочуд цікаве. Десять команд приблизно однакові по силі. Матчі проходили цікаво. Крім «Минаю» та «Спартакуса», інші команди мали свої великі глядацькі аудиторії.

Стадіони змінюються на краще. Ужгород, Мукачево, Поляна, Виноградово, Тячів, Берегово, Хуст, Середнє, Іршава мають чудові стадіони, які відповідають вимогам професійного футболу. Футбольні арени Дийдо, Довгого, Вільхівців відповідають вимогам ФФЗ. Минай будує новий чудовий стадіон, «Спартакус» проводить матчі на «Авангарді».

Попереду II коло чемпіонату області, де більшість матчів гратимуться на результат. Напруга зросте. Очки будуть на вагу золота. Це все правильно, але головне, щоб усі причетні до цього цікавого дійства не забували про спортивний принцип футболу.

13 серпня розпочнеться II коло чемпіонату. У цей день зустрінуться: «Берегово» – «Минай», «Севлюш» – «Середнє», «Бужора» – «Поляна», «Мункач» – «Боржава», «Вільхівці» – «Оболонь», «Спартакус» – «Дийдо», «Тячів» – «Ужгород».

Початок матчів юнацьких команд о 15.30, дорослих – о 17.00.

У подальших матеріалах буде подано аналіз виступів кожної команди окремо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.