Нові обличчя нового чемпіонату

16.04.2016 - 15:08

Ось-ось  – і стартує черговий чемпіонат області з футболу. Серед команд, які братимуть у ньому участь, є і старожили, і  новачки.

Зокрема, щодо дебютантів, то у вищій лізі виступатиме «Спартакус» (Ужгород). Колектив із назвою, яка, без сумніву, одразу запам’ятовується, складена з гравців «Говерли U-19». Її головний  тренер Валентин Слюсар зазначає: хлопці виступатимуть із метою отримання ігрової практики в матчах із кращими в краї суперниками. Особливо це важливо в період, коли завершиться чемпіонат України, а форму потрібно буде підтримувати.

За «Спартакус» виступатимуть лише вихованці місцевого футболу. Як жартує сам «коуч», у колективі немає жодного «зальотного».

У міжсезоння на обласному рівні виступами в Зимовій першості вже встиг наробити галасу ФК «Минай». Його честь захищають місцеві гравці, які в команді із самого початку існування клубу. У розмові тренер Микола Гібалюк повідомив, що керівництво клубу на сезон поставило перед хлопцями найвищі завдання – бути в призерах. Колектив виступатиме в селі Кам’яниця, на базі славнозвісного готельно-ресторанного комплексу «Камелот».

Є нові обличчя й у першій лізі. Так, у Західній зоні помітні одразу декілька «свіжих» ФК. У Пістрялові два роки не було команди, і ось місцевий «Метеор» знову ожив. Як зазначив головний тренер Степан Перевузник, основу колективу становить молодь 1996 – 1999 років народження. Це хлопці із самого села й прилеглих до нього населених пунктів. Перед футболістами поставлено завдання закріпитися в лізі, а для цього старатися якнайбільше вигравати вдома та пробувати брати очки на виїзді. Далі ж – як складеться.

ФК «Н.Коропець» уже три роки поспіль виграє в районі, тож, як кажуть, колектив себе переріс, і час спробувати сили на вищому рівні. Тим паче, що раніше команда в селі існувала, припинивши виступи через фінансові проблеми. На щастя, футбольний клуб удалося відновити. Більше того, спробувати себе в обласному чемпіонаті. Це додасть ентузіазму, щоб незабаром звести й сучасні роздягальні. Для того існують усі передумови.

Гравці також налаштовані оптимістично. Адже серед них – і досвідчені виконавці, і ще зовсім молоді. Отже, для одних є шанс на мажорній ноті завершити кар’єру, а для інших навпаки, її розпочати порівняно на високому рівні. До того ж, як наголосив тренер юнаків Іван Кіштулинець, підростають перспективні любителі гри мільйонів. Три роки з п’яти місцеві юнаки – чемпіони району. Дехто з вихованців уже грає за дублерів «Говерли», ФК «Мукачево». Тобто в селі дають про себе знати й чудові футбольні традиції щодо виховання талантів.

Цікаво буде подивитися й на ще одного новачка – ФК «Дерцен». Хоч із села молодь виїхала, а тому більше гравців запрошено із-за його меж, однак, як твердить президент клубу Петро Біро, уже 3–4 роки в команди є свій постійний кістяк. Саме він 2 роки в районі є призером, виграв зимовий чемпіонат. Це додало стимулу спробувати свої сили й на обласному рівні. Команда одразу намагатиметься стати середнячком ліги, а як складеться насправді, покаже час. Головне, що є підтримка в особі фермерського господарства «Колос-Л», яке очолює депутат районної ради, двоюрідний брат президента клубу Людвіг Біров.

Щодо новачків, то не відстає й Східна зона. Скажімо, цього року було створено Спортивний клуб «Імені І.Яремчука» (В.Бичків) – на честь уславленого земляка, заслуженого майстра спорту Івана Яремчука. До речі, президентом СК є його тезка й однофамілець та, власне, родич. Між іншим, теж Іван Іванович Яремчук.

Як розповів тренер Микола Дряшкаба, у колективі всі місцеві гравці, і надалі саме на них робитимуть ставку в чемпіонаті. На цей сезон якихось грандіозних завдань немає. Головне – грати, захищати честь Великого Бичкова, одного з найстаріших населених пунктів східного Закарпаття плюс із великими футбольними традиціями. Основу команди формують молоді гравці, хоч є декілька й старших виконавців. У клубу – непогана інфраструктура, зокрема функціонують роздягальні з теплою й гарячою водою. Фінансово, крім президента ФК, допомагає місцева рада, розраховують і на інші джерела підтримки.

Якщо говорити про ФК «Іза», то тут ставку зроблено винятково на своїх футболістів. Невипадково в ДЮСШ перспективні діти займаються аж у шести вікових групах. Не забувають і про історію, адже на високому рівні місцева футбольна команда виступала ще в союзні часи. Додає наснаги й те, що тільки введено в дію роздягальні, трибуни, розраховують і на підтримку 12 гравця – вболівальників. Тренер Віктор Вучкан зазначає, що честь села й надалі захищатимуть корінні мешканці, клуб розвиватимуть на перспективу й уже ставлять завдання – бути щонайменше всередині турнірної таблиці.

Свої футбольні традиції існують і в тересвянського «Авангарда». А головним спонукальним мотивом знову виступити в обласному чемпіонаті, за словами директора клубу Василя Бенчака, є бажання дати місцевій молоді грати на перспективу. Саме «свої» футболісти й вирішуватимуть турнірні завдання. Кістяк у колективу, котрий є володарем Кубка району і його віце-чемпіоном, уже сформовано, отож пробуватимуть свої сили і на вищому рівні.

Ну і ще один новачок обласного чемпіонату зразка 2016 року – «Інтер» (Ганичі). Кістяк зазначеного ФК становлять місцеві футболісти, але особливо прикметно, що він тримається на родині Фіцаїв: як-не-як, президентом клубу є Михайло Васильович Фіцай, а основними гравцями його сини – Михайло, Микола та Іван. Перший із них  ще й і як тренер зауважив: завдання колективу – піднятися якнайвище в турнірній таблиці, а юнакам – потрапити до першої трійки. Усе робиться й для розвитку інфраструктури, зокрема є гаряча вода, доопрацьовують інші важливі складові матеріальної бази.

Що ж, залишається побажати дебютантам, як зрештою, і всім учасникам чемпіонату, цікавих і видовищних змагань.

***

Коли вже цей матеріал було підготовлено до друку, стало відомо, що ДЮФК «Мукачево» прийняв рішення перейменуватися на  ФК «Мункач», а свою календарну гру з  ФК «Середнє» (за попередньої згоди останнього) попросив перенести  з 1 травня на дату, вільну в  календарі змагань (швидше за все на 3 або 4 травня). Про що й поінформував ФФЗ.

Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.