Цифри і факти Вищої ліги. ФК «Тячів»

11.12.2015 - 13:55

ФК «Тячів» – новачок Вищої ліги. Команда заскочила на підніжку поїзда, який уже розпочав свій рух. Вона формувалася під час чемпіонату. У неї один із кращих тренерів області. Він вчить гравців усіх азів футболу. На це потрібний час, а його не було.

Припустилися тячівці помилки і в селекційній роботі. Вони зібрали залишок усього, що зосталося в області, не зробивши ставку на перспективну молодь Тячівщини. Ці футболісти, які були покликані під прапори ФК «Тячів», ненадійні, періодично підводили. Відчутним ударом покоманді була зміна керівника РДА, яка негативно відбилася на фінансовому благополуччі клубу. Міська рада, як не дивно, дистанціювалася від команди. Усі знають Івана Ковача, міського голову Тячева, як футбольну людину, і це здивувало найбільше. У підсумку всі хороші пориви Івана Грабара та Павла Іванчова були зневільовані. Команда на два останні тури вже навіть не вийшла на матчі. У перших 5 турах «Тячів» здобув 3 очки з 15 можливих і посідав 11 місце, випереджаючи іршавську «Бужору» на 2 очки. Другу частину І кола тячівці провели значно гірше: здобули 1 очко з 18 можливих і опустилися на саме дно турнірної таблиці. На старті II кола тячівці знову нагадали про себе, вони здобули 4 очки з 15 можливих, піднялися на 11 сходинку, випереджуючи «Бужору» на 2 очки. До «Боржави», яка йшла 10, було рукою подати – всього 2 очки відставання. Тільки на 6 очок тячівців випереджала «Поляна». У команди були перспективи. Та не склалося. В останніх 6 турах чемпіонату «Тячів» не здобуває жодного очка і, відтак, посідає останнє місце в чемпіонаті. Шанс залишити останнє місце «Тячів» втратив у XX турі, коли команда вдома поступилася одному з основних конкурентів – «Бужорі» (1:5). На останні два матчі команда просто не вийшла. До речі, «Тячів» краще грав на виїзді, ніж удома.

На виїзді здобуто 5 очок, вдома – 3. На виїзді підопічні Павла Іванчова у III турі здолали «Берегово» – 0:2, у IX турі в Іршаві – 1:1 з «Бужорою», у XIII нічия у Середньому – 1:1. Вдома перемога у XVI турі над «Боржавою» – 1:0. Усі інші матчі «Тячів» програв. Із 18 поразок 9 – із великим рахунком. Чи могли тячівці виступити більш вдало? Могли. Кілька разів команда була близькою до успіху. Із нею було не так просто грати. Це відчули на собі багато команд. «Ужгород» дотиснув «Тячів» тільки в останні хвилини гри, забивши 2 м’ячі, у підсумку – 1:3. «Севлюш» «пролетів» у Тячеві, здобувши мінімальну перемогу – 1:0. Так само «порвала» «Дийдо» –1:0. В обох матчах нелегко було «Оболоні» –1:3 і 1:2, важко далася перемога і «Поляні» –2:1. Як бачимо, «Тячів» майже став боєздатним колективом, але залишившись без підтримки, покинутий напризволяще, футбол Тячева тихенько вмирає. Що буде з тячівським клубом і тячівським футболом – побачимо. Але якщо Тячів залишиться без футболу – це крок назад, тим більше, що у цьому році тячівські юнаки розпочали виступи в ДЮФЛ України. Але не може існувати юнацький футбол без аматорського і ветеранського. Якщо це зрозуміє влада Тячівщини, то буде все в порядку.

Більш поглиблений аналіз обласного чемпіонату зроблять тренери команд. Вони повинні розбити кожний матч на 6 відрізків по 15 хвилин або на 9-10 відрізків і проаналізувати кожний із них та з’ясувати: коли команда забивала, коли пропускала, чи є якась тенденція у цих показниках. Саме такий аналіз дає багато відповідей, які не видно з трибуни стадіону.

На завершення хотів би звернути увагу на прогрес і регрес команд по ходу чемпіонату. Цей показник теж дає відповіді на деякі запитання в організаційній роботі. Найбільшого прогресу в порівнянні з першим колом домігся ФК «Берегово» +13 очок (І коло 10, II – 23). Услід іде ФК «Ужгород» +8 очок (I коло 21, II – 29). Третій – «Севлюш» +6 очок (I – 20, II – 26), четвертий показник у «Оболоні» +5 очок (I – 18, II – 23), п’ятий – у «Дийдо» +3 (I – 21, II – 24), шостий – в іршавської «Бужори» +1 (I – 6, II – 7). Усі інші команди в II колі виступили гірше. Лідирує тут «Боржава» – 9 очок (І коло 10 очок, II – 1 очко). Друге–третє місця ділять «Бийгань» та «Середнє» – по 7. «Бийгань» (I – 23, II – 16), «Середнє» (I – 19, II – 12). Далі йде «Мукачево» – 4 (I – 20, II – 16). Мінусовий показник у «Поляни» – 2 (I – 14, II – 12). Тільки «Тячів» виступав стабільно, стабільно погано – по 4 набрані очки в кожному колі. Як багато криється запитань за цими цифрами! Тренери команд бачать свої помилки і недоопрацювання. Головне, виправити їх і не наступати на ці граблі знову й знову. Хоча все передбачити тут просто неможливо.

Закарпатський футбол має багаті традиції. Тут переплелися різні футбольні школи: угорська, радянська, чехословацька, румунська, німецька. У цілому це дало позитивний результат. Футбол – найулюбленіший вид спорту в нашому краї. Щонеділі матчі чемпіонатів районів та області відвідують близько 50 тисяч чоловік. Чи може таким показником похвалитися будь-який інший вид спорту? Зрозуміло, що ні. Футбол – чи не єдине, що залишилося сьогодні у простих людей. Незважаючи ні на що, влада спроможна підтримувати його як у районах, так і на обласному рівні. Було б тільки бажання.

Попереду Новорічно-Різдвяні канікули. З кінця січня 2016 року футбол розпочне наступний відлік, уписуючи в історію нові сторінки.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.