Цифри і факти Вищої ліги Закарпаття. ФК «Поляна»

08.12.2015 - 15:23

ФК «Поляна» – чемпіон Закарпатської області 2014 року. У сезоні 2015 – 9-те місце серед 12 команд.

У кінці минулого року керівництво ФК «Поляна» відмовилося від послуг досвідчених футболістів області і зробило ставку на молодь Свалявщини. Формується повністю нова команда, а на її підготовку потрібен час. Тим більше, що окремі гравці – зовсім молоді, а в частини нема досвіду виступів на такому рівні. Вимагати тут результату – нонсенс: потрібен час, терпіння і хороший тренер. У сезоні 2015 року ФК «Поляна» набрала 26 очок із 66-ти, а це 39,4% від можливого. Після І кола у підопічних Михайла Кондрі було 14 очок із 33 можливих, і команда зберігала теоретичні шанси на медалі чемпіонату, відстаючи від другого місця на 7 очок. «Поляна» невдало стартувала, але потім трохи поліпшила ситуацію. Друге коло – просто провал на старті, потім – доволі непоганий фініш. Чому такий фальстарт на початку кожного кола? У другому колі «Поляна» набрала 12 очок і в підсумку фінішувала на 9-му місці. У кожному колі «Поляна» здобула по 4 перемоги, але якщо у І зазнала 5 поразок, то в другому – 7.

12 програшів при 8 перемогах і 2 нічиїх – результат явно незадовільний для керівництва, але не для команди. Вона могла набрати на 3-4 очки більше чи на стільки ж менше, могла посісти, можливо, не 9-те, а 7–8 місця, і це максимум_ чого могла вона досягти. У перерві чемпіонату в «Поляні» відбулася зміна тренера. З’явилися ще нові гравці, змінювалася тактична побудова гри. Йшов рутинний процес. Результат просто не міг стояти на кону. Після перших 5 турів у «Поляни» було 5 очок із 15 можливих, команда посідала 9-те місце, випереджаючи тільки «Берегово», «Бужору» та «Тячів». У наступних 6 турах І кола «Поляна» здобула 9 очок із 18 можливих і піднялася на одну сходинку вгору. В п’яти стартових матчах II кола не взяла жодного очка: опустилася знову на 9-те місце, на 8-9 очок відстала від «Берегова» і «Середнього», які знаходилися на щабель-два вище, і випередила «Боржаву» і «Тячів» усього на 4 і 6 очок відповідно. Останній відрізок чемпіонату з 6 матчів «Поляна» бере 12 очок з 18 можливих і залишає за собою 9-ту сходинку турнірної таблиці. Якби не фальстарти на початку кожного кола, то вона могла б навіть боротися за комплект нагород. У чому причина стартових невдач, повинні розібратися тренери. Удома полянці беруть 16 очок із 33 можливих, що не дотягує навіть до 50% рубежу. З ким втратили полянці вдома 17 очок? І тур _ «Оболонь» – 0:1, X тур _«Середнє»  – 1:2, XIII тур «Мукачево» –  2:3, XV тур «Ужгород» –  3:5, XXII тур «Севлюш» – 2:4. Ще два очки втрачено у матчі з «Дийдо» у III турі – 0:0. Якщо звернемо увагу на результати у програних матчах, то побачимо, що команда билася у кожному поєдинку: вона програвала, але нікому на милість не здавалася. На виїзді «Поляна» втратила 23 очки. Це багато. Саме виїзні матчі стали фактором низького турнірного місця. У IV турі в Ужгороді 0:7, у VI турі у Довгому 1:2, в XI турі у Виноградові 2:5, у XII турі в Хусті 1:3, у XIV турі у Дідові 0:2, у XVI турі у Берегові 1:3, у XXI турі у Середньому 1:4. Ще 2 очки втрачено у Мукачеві в II турі, 2:2. На виїзді – 7 поразок у 11 матчах – це нижче середнього рівня.

У цілому «Поляна» забила 39 голів у чемпіонаті або по 1,77 гола за матч, що далеко не найгірший результат. Це 6 показник у лізі. У І колі полянці забили 19 голів, у другому – 20. Вдома вони примусили суперників 23 рази розпочинати із центру поля, в гостях – 16 разів. На виїзді голи давалися трішки важче, хоча 16 голів у 11 виїзних матчах – цілком пристойно. А ось у графі «пропущені м’ячі» у них – 50. Це дуже багато для класної команди. Тому, видно, «Поляна» і не боролася за медалі чемпіонату. Це по 2,27 гола в кожному матчі. Виходить, що співвідношення забитих і пропущених голів – 1,77–2,27. По півгола у кожному матчі суперник забивав більше, ніж полянці. «Поляна» у кожному матчі створювала багато моментів, але з реалізацією виходило слабувато та й захист виглядав ненадійно. Саме тут у полянців найбільше роботи. Це, мабуть, найслабша ланка в команді. ФК «Поляна» за сезон здобув одну перемогу з великим рахунком і то у першому колі. А ось поразок із великим рахунком у нього три: дві – у першому колі й одна – в другому.

У мікротурнірах із першою і другою шісткою чемпіонату «Поляна» показала такі результати. З командами верхньої частини турнірної таблиці здобуто 8 очок з 36 можливих. Згодьтеся, що це дуже мало. «Ужгород» – 0, «Севлюш» – 0, «Дийдо» – 1, «Оболонь» – 0, «Мукачево» – 1, «Бийгань» – 6. Із 8 очок 4 взяті на виїзді і 4 – вдома. Значно успішніше «Поляна» грала з командами свого рівня і тими, які знаходилися нижче в турнірній таблиці. У цих матчах здобуто 18 очок із 30 можливих. «Берегово» – 3, «Середнє» – 0, «Бужора» – 6, «Боржава» – 3, «Тячів» – 6. Маючи цікавий напад та непоганий півзахист, у «Поляни» були проблеми з реалізацією. Більшість голів у ворота суперників влітало, скоріше, після індивідуальної майстерності гравців атаки, ніж після награних комбінацій. Захист потрібно підсилювати, бо його ненадійність зводити нанівець усю роботу команди. Дуже багато голів команда пропустила під завісу гри, що може свідчити про недостатню фізичну готовність. Серйозний тренувальний процес дозволить команді у наступному сезоні боротися за більш високі місця. У «Поляні» чи не найкраща інфраструктура. Під неї слід мати хорошого рівня й команду.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ

Далі буде

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.