Цифри і факти Вищої ліги Закарпаття. ФК «Середнє»

06.12.2015 - 07:24

ФК «Середнє» – срібний призер минулого чемпіонату. У сезоні 2015 року команда виступала неоднаково, значно омолодила склад і в підсумку посіла 8-ме місце в чемпіонаті області. ФК «Середнє» за віковими показниками – друга після «Мукачева». Команда впродовж чемпіонату почергово провела дуже успішні матчі з провальними. «Середнє» набрало 31 очко з 66 можливих.

Після першого кола – 19 очок із 33 можливих і посідало 6-те місце, відстаючи від лідера («Бийгані») на 4 очки, а від другого і третього місць («Ужгорода» і «Дийдо») – тільки на 2. «Середнє» по праву вважалося претендентом на медалі. У другому колі воно мало 12 очок із 33 можливих і завершило чемпіонат таким собі середнячком, посівши підсумкове 8-ме місце. У першому колі підопічні Миколи Фанти здобули 6 перемог, у другому – всього 3. Факт незаперечний: друге коло команда провела значно слабше, ніж перше. За сезон середнянці здобули 9 перемог, 4 матчі звели внічию і 9 _ програли. У першому колі ці показники 6-1-4, у другому – 3-3-5. Після перших 5 турів середнянці набрали 9 очок із 15 можливих і ділили 3-4 місця з «Оболонню».

У наступних 6 турах середнянці набрали 10 очок із 18 можливих і йшли шостими. Серйозний спад настав на початку другого кола, коли підопічні Миколи Фанти набрали всього 3 очки з 15 можливих. Менше на цьому відрізку набрали тільки «Бужора» й «Боржава». У середині II кола «Середнє» випало із претендентів на медалі і просто догравало чемпіонат. Кінцівка виявилася трішки кращою. У шести останніх турах середнянці набрали 9 очок із 18 можливих і посіли загальне 8-ме місце. Вдома – 19 очок, що є 6-7 показником ліги, на виїзді – 12, що є 8. Ці показники свідчать, що для середнянців існував фактор як чужого, так і свого поля. У домашніх поєдинках вони втратили 14 очок, на виїзді – 21. Домашні втрати не спишемо на погане поле, бо газон у Середньому – один із найкращих у лізі. Найімовірніше, це проблема тренера. Микола Фанта, тренер СДЮСШОР, багато часу віддає роботі з юнаками, тож для обласної команди бракує часу. Якщо не налагоджено чіткий тренувальний процес, то на позитивні результати можна _ не очікувати, що у підсумку і сталося. Крім того, М. Фанта не працював із дорослими командами, і це теж наклало відбиток на загальний результат.

Удома середнянці поступилися «Мукачеву» у V турі – 1:8, «Ужгороду» в VII – 0:3, «Оболоні» у XV – 0:2, «Берегову» в XIX – 0:3. Ще 2 очки втратили з «Бийганю» у XII турі – 0:0. На виїзді середнянці програли «Оболоні» у IV турі – 1:3, «Дийдо» у VI турі – 2:3, «Мукачеву» у XVI – 1:2, «Ужгороду» у XVIII – 0:4, «Бужорі» у XXII – 0:2. Ще 6 очок втрачено у поєдинках із «Береговом» у VIII турі 1:1, «Тячевом» у XIII – 1:1 та «Севлюшем» у XIV – 3:3. Як бачимо, такий собі середнячок. Поряд із поразками, окремі матчі вони провели на високому рівні. І тур «Бийгань» – «Середнє» – 2:3, III тур «Середнє» – «Севлюш» – 1:0, VIII тур «Берегово» – «Середнє» – 1:1, X тур «Поляна» – «Середнє» – 1:2, XII тур «Середнє» – «Бийгань» – 0:0, XIV тур «Севлюш» – «Середнє» – 3:3, «XVII тур Середнє» – «Дийдо» – 3:1, XXI тур «Середнє» – «Поляна» – 4:1. Найімовірніше, проблема середнянців полягає у психологічній неврівноваженості або слабкій тактичній підготовці. За сезон «Середнє» пропустило доволі багато – 41 гол за 22 поєдинки, що дорівнює 1,86 гола за матч. Для команди, яка ставить перед собою високі завдання, – це багато. У першому колі команда пропустила 21 гол, або 1,9 – у кожному матчі. Правда, у матчах із «Мукачевом», «Ужгородом», «Оболонню» пропущено 14 голів, а в 8 інших – усього 7 голів. У другому колі середнянці пропустили 20, або 1,82 гола за матч. Практично і тут така ж картина: у матчах із «Севлюшем», «Ужгородом» і «Береговом» пропущено 10 голів, а у 8 інших – ще 10. Слід віддати належне і такому факту, як відсутність у команді надійного голкіпера. Велика частина голів, пропущених командою, далеко не обов’язкові. Не вище за середній рівень відіграв і захист ФК «Середнє». Найсильніші ланки – півзахист і напад. Правда, з поважних причин, можливо, найсильніша пара форвардів у лізі, юний Симчо і досвідчений Соскида, не змогли відіграти всі матчі чемпіонату. Крім того, потенціал Симча використано на 40–50 відсотків. Часто хорошу гру півзахисту і нападників зводили нанівець воротар та захисники. В активі середнянців 35 забитих голів, що дорівнює 1,59 гола за гру. У першому колі команда забила 20, у II – 15 голів. Удома забито 18, на виїзді – 17 голів. Як бачимо, для середнянців не було проблем, де забивати. Нема великої розбіжності і в пропущених м’ячах: удома – 18, на виїзді – 23. У активі команди 3 перемоги з великим рахунком (2 у І колі і 1 у II). Чотири рази середнянці програвали з великим рахунком (по 2 рази у кожному колі).

У мікротурнірах із командами верхньої і нижньої частин турнірної таблиці справи такі. Матчі з командами першої шістки принесли «Середньому» 11 очок із 36 можливих: «Ужгород» – 0, «Севлюш» – 4, «Дийдо» – 3, «Оболонь» – 0, «Мукачево» – 0, «Бийгань» – 4, що дорівнює 30,55% від можливого. Із командами нижньої частини турнірної частини набрано 20 очок із 30 можливих: «Берегово» – 1_, «Поляна» – 6, «Бужора» – 3, «Боржава» – 6, «Тячів» – 4, що відповідає 66,6% від можливого. Усі факти засвідчують, що команда – середняк чемпіонату. Чому все-таки срібний призер минулого чемпіонату фінішував тільки восьмим? Зрозуміло,_ існувала проблема тренера, посередні захист і воротарі, з різних причин не змогли відіграти всі матчі чудові форварди Соскида і Симчо (останнього запрошено в київське «Динамо», а Соскида майже 2 ігрові місяці перебував у зоні АТО). Та є ще два питання, які так і не були вирішені. Перше – брати Андріїви переключили на ФК «Ужгород» і уваги «Середньому» не приділяли. Ні, у фінансовому плані проблем не було, але роль таких людей, як брати Андріїви, має велике значення у психологічному плані. До цього також слід додати і нестачу досвіду такого рівня у половини гравців команди. Друге – у середнянців нема підтримки вболівальників. Трішки глядачів приходить, але належної підтримки нема. Здається, що середнянці всі матчі грають на виїзді. Глядачі дуже потрібні, особливо молодим недосвідченим гравцям. Саме тут очікувалася сприяння від селищної ради, але місцева влада спрацювала нижче за середній рівень. Все у комплексі й дало такий результат, який ми бачимо. Футбол не вибачає дрібниць.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ

Далі буде

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.