Цифри і факти Вищої ліги Закарпаття. ФК «Берегово»

05.12.2015 - 22:23

ФК «Берегово» справило двояке враження. Ухваливши рішення у січні включитися у чемпіонат області, «Берегово» пішло хибним шляхом. Не подумавши про тренувальний процес, зробивши набір посередніх футболістів, керівництво клубу відірвалося від землі й думало, що пожинатиме лаври.

Зі стартовим свистком чемпіонату мрії про велич футбольного клубу міста розтали, як марево. Пришестя другого «Берегвідейка» не відбулося. У першому турі – вольова перемога над «Дийдо», що практично полишило шансів останніх на медалі більш високого ґатунку, а далі домашні поразки від «Тячева», «Боржави» – і на тому всі амбіції скінчилися. До честі керівників клубу, міста, міської федерації футболу здоровий глузд взяв верх. Клуб відмовився від баласту (так званих футбольних заробітчан), запросив кваліфікованого тренера, провів збір перед другим колом, і команда другу частину чемпіонату провела на рівні лідерів, але було втрачено час, який надолужити не вдалося. Ситуація з ФК «Берегово» підкреслює, що на рівні області грати без тренера – це викидати гроші на вітер.

Команда набрала 33 очки з 66 можливих, що відповідає рівню 50% можливого. Після І кола берегівці набрали 10 очок (відкладений матч із ФК «Мукачево» відбувся значно пізніше), у другому – 23. Після І кола команда ділила 9–10 місця з «Боржавою», відстаючи від претендентів на медалі на 8-10 очок. 23 очки другого кола – це 4-5 показник у лізі. Краще друге коло пройшли тільки «Ужгород» – 29, «Севлюш» – 26, «Дийдо» – 24. У «Оболоні» теж 23 очки. Друге коло «Берегово» пройшло на рівні команд лідируючої групи. Набравши за сезон 33 очки, «Берегово» фінішувало на 7-й позиції в обласному чемпіонаті. У І колі ФК «Берегово» здобула 3 перемоги, у II – 7. порівняно з І колом, у підопічних Мирона Баб’яка найбільший прогрес серед усіх команд Вищої ліги. Всього в берегівців10 перемог, 3 нічиї і 9 поразок. Після перших 5 турів команда набрала 3 очки з 15 можливих і осіла на дні турнірної таблиці. У наступних 6 турах «Берегово» здобуло ще 7 очок із 18 і трішки відірвалося від «Бужори» та «Тячева». У перших 6 турах другого кола (відбулася відкладена гра з «Мукачевом») берегівці набирають 13 очок із 18 можливих і піднімаються на 7-му сходинку турнірної таблиці. За збігом обставин у них навіть з’явилися теоретичні шанси на комплект нагород. Та ІІ частину другого кола так впевнено, як першу, пройти не вдалося. Із 18 очок набрано 10. «Берегово», маючи 33 очки, посіло 7-ме місце в чемпіонаті області. За рівнем другого кола команда змусила поважати себе, і її слід віднести до команд верхньої частини чемпіонату. У домашніх матчах «Берегово» здобуло 16 очок, на виїзді – 17. Як бачимо, для команди не існувало фактора чужого поля, але не було і власного. У домашніх поєдинках «Берегово» втратило 17 очок, а у виїзних – 16. Саме домашні втрати і не дозволили посісти більш високе місце. На виїзді берегівці зіграли на рівні «Оболоні», «Дийдо», «Мукачева», що слід вважати вище за середній рівень. На виїзді поступилося «Ужгороду» у ІІ турі 0:4, «Поляні» у ІV турі 2:4, «Бийгані» у VІІ турі 0:1, у ІХ турі 2:4, «Дийдо» у ХІІ турі 1:2. Крім того, втрачено також очки у Середньому VІІІ тур 1:1, Хусті XXI тур 2:2. Удома «Берегово» зазнало 5 поразок, і одного разу команда зіграла внічию. У ІІІ турі берегівці поступилися «Тячеву» 0:2, у ІV турі – «Боржаві» 1:2, у ХVІІІ турі «Бийгані» 0:1, у 20-му – «Севлюшу» 2:3. У XIII турі «Берегово» скоріше відібрало 2 очки в Ужгорода, ніж втратило. Результат із лідером чемпіонату 1:1.В цілому «Берегово» пропускало, як середнячок: по 1,54 гола за гру. В І колі у їхні ворота влетіло 20 голів, що дорівнює 1,82 гола за гру, у II – 14, або 1,27 гола за матч. І цей показник значно кращий у другому колі, але щоб стати лідером, то він повинен коливатися у рамках +–1.

За пропущеними м’ячами «Берегово» ділить 5–6 місця. Не входить до кращих команд області «Берегово» і за голами у ворота суперників. За сезон у ворота команд Вищої ліги берегівці провели 42 голи, що відповідає 1,91 м’яч у грі. Це середній показник. Якщо по забитих і пропущених м’ячах показник середній, то команда може стати тільки середняком і не більше. Якщо у І колі берегівці забили 15 голів, або1,36 за гру, то у другому колі цей показник становив 27 голів, або 2,45 за гру. Різниця з першим колом відчутна. «Берегово» у чемпіонаті здобуло 4 перемоги з великим рахунком: одну в І колі _і 3 _у II. Має «Берегово» і одну поразку з великим рахунком. У II турі в «Ужгороді» 0:4.

У мікротурнірах із командами верхньої і нижньої частин турнірної таблиці показники «Берегова» такі: у матчах із командами, які посіли місця з 7-го по 12-те, берегівці виступили так: «Середнє» – 4, «Поляна» – 3, «Бужора» – 6, «Боржава» – 3, «Тячів» – 3 очки. Із 30 можливих «Берегово» з цими командами здобуло всього 19 очок. У матчах із командами першої шістки вони набирають 14 очок із 36 можливих, а це менше 50%. «Ужгород» – 1 очко, «Севлюш» – 0, «Дийдо» – 3, «Оболонь» – 4, «Мукачево» – 6, «Бийгань» – 0. Із цих показників ми бачимо, що із сильними командами берегівчани набрали 40% можливих очок, а з рівними собі та слабшими – 63%. Як ми розуміємо не дібрано ні там, ні там. Особливо дошкульні втрати вдома з «Тячевом», «Боржавою», «Бийганю», «Севлюшем». А це принаймні 12 очок. «Бийгань» і «Севлюш» включені у перелік, тому що берегівці програли цим командам тоді, коли вони вже йшли в чемпіонаті за показниками лідерів (XVIII і XX тури).

Чому «Берегово» у чемпіонаті середнячок? Тільки тому, що керівники не хочуть учитися на чужих помилках, а вчаться тільки на своїх. Незважаючи ні на що, ФК «Берегово» з другого кола – одна з найкращих команд чемпіонату. Сподіваємося, що наступного року ФК «Берегово» стане претендентом на медалі чемпіонату. Всі підстави для цього є.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.