Турнір, відомий за межами України, повертається на Закарпаття у серпні!

10.06.2024 - 17:57

12–17 серпня на Закарпатті заплановано проведення Міжнародного дитячо-юнацького турніру на честь Андрія Гаваші.

Сьогодні відбулось перше засідання оргкомітету традиційного закарпатського турніру серед команд U-15 та U-17.

Члени оргкомітету визначили стадіони, кількісний склад учасників та їх вік, обговорили організаційні моменти.

ЗАФ запрошує до участі команди U-17 (2008 рік народження) та U-15 (2010 рік народження). Листи-підтвердження про участь просимо надсилати на електронну пошту ffz_2015@ukr.net.

За додатковою інформацією звертайтесь:

– Віктор Качур, заступник голови ЗАФ, голова дитячо-юнацького комітету ЗАФ, тел. +380503727676

– Вадим Дьордь, директор СДЮСШОР м. Ужгород, тел. +380665013350.

А ми у свою чергу нагадаємо, як виник цей турнір, головні аспекти змагань та закцентуємо на важливості турніру для розвитку дитячо-юнацького футболу.

Підтримуючи курс Української асоціації футболу з розвитку дитячо-юнацького футболу та футбольної інфраструктури, керівництво Закарпатської асоціації футболу (тоді ФФЗ) у 2014 році втілило свій давній задум, започаткувавши міжнародний дитячо-юнацький турнір, який було вирішено приурочити вшануванню наших легендарних земляків. Турнір назвали на честь ветерана закарпатського футболу, гравця ужгородських команд «Спартак», «Верховина», київського «Динамо», колишнього члена ФФУ, делегата ФФУ, почесного працівника фізичної культури та багаторічного голови Федерації футболу Закарпаття Андрія Гаваші.

У 2018 році турнір включено в Єдиний календарний план Української асоціації футболу.

На жаль, через пандемію Covid-19 у 2020 році турнір провести не вдалось. Свої корективи у 2022 році внесла війна. Нині, у непростий для України час, Закарпаття залишається єдиним спокійним регіоном країни, тож цьогоріч змагання вирішено провести традиційно, у серпні.

Протягом років гостями Срібної землі були команди України, Угорщини, Словаччини, Німеччини, Румунії, Австрії та Ізраїлю.

Україна завжди представлена топовими командами, таким як ФК «Динамо» (Київ), ФК «Шахтар» (Донецьк), ФК «Карпати» (Львів), ФК «Чорноморець» (Одеса) тощо. Участь також беруть кращі футбольні клуби Закарпатської області – СДЮСШОР (Ужгород) та «Мункач ФА» (Мукачево), АФ «Минай» та інші.

Чим особливі наші змагання?

Тим, що в Україні футбольні заходи серед 15-ти та 17-річних юнаків не мають великої популярності, а саме вони дають оцінку розвитку рівня кожної команди окремо. Турнір товариський, тому тренери розглядають його як підготовчий до сезону, вони мають змогу переглянути новачків, поміняти схему гри. Перемога, до якої, звісно, прагне кожен тренер, не є самоціллю на нашому турнірі, тож ні у кого не виникає бажання маніпулювати результатом. Крім того, важливий обмін досвідом між країнами, а їх географія, як ми вже наголошували, розширюється.

Безперечно, важливу роль грає футбольна інфраструктура, яку намагаємося покращити з кожним роком. Оргкомітет заздалегідь готується до турніру, і, враховуючи минулорічний досвід, більше уваги приділяє логістиці.

Вдосконалюємо і графік ігор, аби дати можливість гостям відпочити та ознайомитися із місцевим колоритом. Наприклад, гості з Бранденбурга мали змогу поспілкуватись із діаспорою Німеччини, яка проживає у Мукачеві, відвідати визначні місця області.

У рамках турніру проводяться й офіційні заходи та семінари серед обласних тренерів, куди запрошуються відомі фахівці цієї справи.

Традиційними є й семінари для наших суддів. Ці зустрічі надзвичайно корисні для обміну футбольним досвідом між державами.

Арбітраж на турнірі здійснюють вихованці Школи молодого арбітра ЗАФ на чолі із відомим українським арбітром (нині делегатом УАФ) Михайлом Митровським.

Важливі і неформальні зустрічі, які проходять перед фінальним днем змагань. Представники федерацій та команд спілкуються у рамках «поза футболу», обмінюються подарунками, фотографуються на пам’ять.

Турнір є некомерційним, без жодних грошових внесків зі сторони команд. Закарпатська асоціація футболу забезпечує арбітраж, оренду стадіонів, нагородну атрибутику та інші витрати.

Вагому підтримку турніру надають спонсори та інформаційні партнери.

Усі новини (розклади ігор, результати, огляди, призначення арбітрів, відео та фото), що стосуються турніру, публікуються на офіційному сайті, де також у 2024 році заплановано проводити онлайн трансляцію ігор. Протягом років на офіційному сайті ЗАФ транслювались усі фінальні матчі.

Матчі проходять на кращих стадіонах області. В Ужгородському районі – спорткомплекс смт Середнє, стадіон «Минай», стадіон «Камелот» у Кам’яниці. В Ужгороді – «Авангард», «Автомобіліст» та «Спартак». У Мукачеві стадіон «Авангард». Фінальні поєдинки двох вікових категорій традиційно відбуваються на центральному полі стадіону «Авангард».

Анастасія ПЕНЗОВА, ЗАФ

Усі команди-учасниці турніру
(2014–2021 роки)

  1. ФК «Волинь» (Луцьк)
  2. ФК «Говерла» (Мукачево)
  3. ФК «Динамо» (Київ)
  4. ФК «Дніпро» (Дніпро)
  5. ФК «Карпати» (Львів)
  6. ФК «Львів»
  7. ФК «Металіст 1925» (Харків)
  8. ФК «Металіст» (Харків)
  9. ФК «Металург» (Запоріжжя)
  10. ФК «Рух» (Львів)
  11. ФК «Скала» (Моршин),
  12. ФК «Чорноморець» (Одеса)
  13. ФК «Шахтар» (Донецьк)
  14. ФК BRW-ВІК (Володимир-Волинський)
  15. АФУР «Минай» (Минай)
  16. ДЮСШ (Тернопіль)
  17. ДЮСШ-15 (Київ)
  18. ДЮФК «Атлетик» (Одеса),
  19. ДЮФШ «НК Карпати» (Львів)
  20. УФК «Карпати» (Львів)
  21. МФА «Мункач» (Мукачево)
  22. ОК ім. Піддубного (Київ)
  23. СДЮСШОР (Ужгород)
  24. УФК «Дніпропетровськ»

Закордонними гостями турніру були такі команди:

  1. ФК «Бранденбург» (Німеччина)
  2. ФК «KАС 1909» (Клагенфурт, Австрія)
  3. ФК «Чіксереда» (Румунія)
  4. ФК «Маккабі» (Ізраїль)
  5. АФ «Пушкаш» (Будапешт, Угорщина)
  6. ФК «Божик-Академія» (Ніредьгаза, Угорщина)
  7. ФК «Варда» (Кішварда, Угорщина)
  8. ФК «Спартакус» (Ніредьгаза, Угорщина)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.